Data: 2006-03-14 14:20:31
Temat: Re: klarowane masło
Od: "gsk" <c...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dv6h2i$lah$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "gsk" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:dv6dv0$go4$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Jak się robi masło, zeby sie nie przypalało przy smażeniu. Ja zbieram
>> "pierzynkę", która się na nim tworzy zaraz po roztopieniu, ale może są
>> jakieś łatwiejsze sposoby, bo czasami nie uda mi się tego dokładnie
> zebrac,
>> szczególnie jak masła jest mało.
>
> Nie znam łatwiejszego sposobu, może jest, ja tam nie wiem. Po prostu w
> dużym
> rondlu lub garnuszku rozgrzać masło, krótko zagotować, a następnie zdjąć
> pianę łyżką cedzakową. Może by wyszło z przecedzeniem przez gazę, ale
> wątpię
> czy to się opłaca - choć może to jest myśl.....muszę spróbować kiedyś:P.
>
ale to musi być dosyć duża ilość masła, żeby tak robić. Właśnie chodzi mi o
sposób na mało masła. Niestety chyba nie ma.
G.
|