Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia klarowane masło Re: klarowane masło - Pierogi ruskie (P) Kuronia

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: klarowane masło - Pierogi ruskie (P) Kuronia

« poprzedni post następny post »
Data: 2006-03-14 14:43:01
Temat: Re: klarowane masło - Pierogi ruskie (P) Kuronia
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Użytkownik "gsk" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dv6jg3$74f$1@atlantis.news.tpi.pl...
> ale to musi być dosyć duża ilość masła, żeby tak robić. Właśnie chodzi mi
o
> sposób na mało masła. Niestety chyba nie ma.

Cóż, nie ma tak łatwo w kuchni niestety.....

Ale dzieki twojemu pytaniu odkryłam forum, na którym Kuroń podaje pierogi
ruskie ciekawe moim zdaniem
http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?p=6842& i dowiedziałam się, że
mętami z masła mozna polewać pierogi, a nawet z sklarowanej smietany -
sklarowana smietana, hm, nigdy nie robiłam, nawet nie wiem po co...

"Pierogi ruskie - klasyczne
Ciasto:
350 g mąki (ok. 2 szklanek)
200 ml wody lub mleka
1 łyżka masła
1 jajo, sól
Farsz:
500 g ugotowanych ziemniaków
150 g białego sera
1 cebula
1 łyżka tłuszczu
sól, pieprz

Przyrządzamy ciasto według zaleceń podstawowego przepisu. Ziemniaki oraz
biały ser mielimy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Cebulę drobno
siekamy i przesmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy do ziemniaków i sera.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy
szklanką krążki, na które nakładamy łyżką farsz. Mocno zlepiamy brzegi -
najlepiej w falbankę. Wrzucamy pierogi do osolonego wrzątku. Po 3 minutach
od wypłynięcia wyjmujemy je łyżką cedzakową na półmisek lub talerz. Podajemy
według uznania z masłem, cebulką, skwarkami lub śmietaną. Tutaj chciałbym
Państwu zdradzić sekret, który swego czasu ujawniła mi pewna doświadczona
gospodyni. Otóż, żeby osiągnąć ów charakterystyczny posmak ostrego sera
należy najpierw sklarować masło, czyli podgrzać je w miarę topienia zbierać
"szumowiny", osadzające się na powierzchni. Czyste masło odkładamy po tym
zabiegu do zastygnięcia i nadaje się ono nawet do smażenia. Co ciekawe, do
polewania pierogów nie używamy tego wspaniałego, czystego masełka, ale
właśnie owych, zwykle wzgardzonych szumowin. Jeszcze ciekawszy efekt możemy
osiągnąć, w trakcie klarowania gęstej śmietany. Wtedy również polewamy
gorące pierogi pianą zebraną ze śmietany, a nawet możemy dodać ją wcześniej
do farszu.

Moje ulubione pierogi ruskie

Ciasto:
350 g mąki (ok. 2 szklanek)
200 ml wody lub mleka
1 łyżka masła
1 jajo, sól
Farsz:
250 g ugotowanych ziemniaków
250 g białego twarogu
po 50 g: rokpola, cheddara i bryndzy
2 cebule
4 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce soli czosnkowej i cebulowej
2 łyżeczki białego pieprzu
2 łyżki oleju, 100 g masła

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajo, łyżkę stopionego masła,
szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy
ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby "odpoczęło". Cebulę i czosnek
obieramy, cebulę szatkujemy, a czosnek siekamy i razem podsmażamy na oleju.
Twaróg mielimy na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz
pozostałymi serami. Przyprawiamy solą czosnkową i cebulową, białym pieprzem
i dokładnie mieszamy. Zamiast pieprzu można użyć curry lub chili, a zamiast
soli czosnkowej czy cebulowej - soli selerowej lub ziołowej. Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki. Na środku
każdego krążka kładziemy kulkę farszu, brzegi ciasta zwilżamy wodą i
starannie zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili
wypłynięcia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masłem.
Osobiście polecam również pierogi, zresztą nie tylko ruskie, podsmażone na
patelni lub w piekarniku z dodatkiem masła. "

Pozdrawiam,
Akulka





 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.03 Habeck Colibretto
14.03 Akulka
15.03 Habeck Colibretto
15.03 Akulka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem