Data: 2006-03-14 14:43:01
Temat: Re: klarowane masło - Pierogi ruskie (P) Kuronia
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "gsk" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dv6jg3$74f$1@atlantis.news.tpi.pl...
> ale to musi być dosyć duża ilość masła, żeby tak robić. Właśnie chodzi mi
o
> sposób na mało masła. Niestety chyba nie ma.
Cóż, nie ma tak łatwo w kuchni niestety.....
Ale dzieki twojemu pytaniu odkryłam forum, na którym Kuroń podaje pierogi
ruskie ciekawe moim zdaniem
http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?p=6842& i dowiedziałam się, że
mętami z masła mozna polewać pierogi, a nawet z sklarowanej smietany -
sklarowana smietana, hm, nigdy nie robiłam, nawet nie wiem po co...
"Pierogi ruskie - klasyczne
Ciasto:
350 g mąki (ok. 2 szklanek)
200 ml wody lub mleka
1 łyżka masła
1 jajo, sól
Farsz:
500 g ugotowanych ziemniaków
150 g białego sera
1 cebula
1 łyżka tłuszczu
sól, pieprz
Przyrządzamy ciasto według zaleceń podstawowego przepisu. Ziemniaki oraz
biały ser mielimy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę. Cebulę drobno
siekamy i przesmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy do ziemniaków i sera.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy
szklanką krążki, na które nakładamy łyżką farsz. Mocno zlepiamy brzegi -
najlepiej w falbankę. Wrzucamy pierogi do osolonego wrzątku. Po 3 minutach
od wypłynięcia wyjmujemy je łyżką cedzakową na półmisek lub talerz. Podajemy
według uznania z masłem, cebulką, skwarkami lub śmietaną. Tutaj chciałbym
Państwu zdradzić sekret, który swego czasu ujawniła mi pewna doświadczona
gospodyni. Otóż, żeby osiągnąć ów charakterystyczny posmak ostrego sera
należy najpierw sklarować masło, czyli podgrzać je w miarę topienia zbierać
"szumowiny", osadzające się na powierzchni. Czyste masło odkładamy po tym
zabiegu do zastygnięcia i nadaje się ono nawet do smażenia. Co ciekawe, do
polewania pierogów nie używamy tego wspaniałego, czystego masełka, ale
właśnie owych, zwykle wzgardzonych szumowin. Jeszcze ciekawszy efekt możemy
osiągnąć, w trakcie klarowania gęstej śmietany. Wtedy również polewamy
gorące pierogi pianą zebraną ze śmietany, a nawet możemy dodać ją wcześniej
do farszu.
Moje ulubione pierogi ruskie
Ciasto:
350 g mąki (ok. 2 szklanek)
200 ml wody lub mleka
1 łyżka masła
1 jajo, sól
Farsz:
250 g ugotowanych ziemniaków
250 g białego twarogu
po 50 g: rokpola, cheddara i bryndzy
2 cebule
4 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce soli czosnkowej i cebulowej
2 łyżeczki białego pieprzu
2 łyżki oleju, 100 g masła
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajo, łyżkę stopionego masła,
szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy
ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby "odpoczęło". Cebulę i czosnek
obieramy, cebulę szatkujemy, a czosnek siekamy i razem podsmażamy na oleju.
Twaróg mielimy na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz
pozostałymi serami. Przyprawiamy solą czosnkową i cebulową, białym pieprzem
i dokładnie mieszamy. Zamiast pieprzu można użyć curry lub chili, a zamiast
soli czosnkowej czy cebulowej - soli selerowej lub ziołowej. Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki. Na środku
każdego krążka kładziemy kulkę farszu, brzegi ciasta zwilżamy wodą i
starannie zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili
wypłynięcia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masłem.
Osobiście polecam również pierogi, zresztą nie tylko ruskie, podsmażone na
patelni lub w piekarniku z dodatkiem masła. "
Pozdrawiam,
Akulka
|