Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!cyclone02.ams2.highwinds-media.com!voer-me.
highwinds-media.com!peer02.am1!peering.am1!peer04.fr7!news.highwinds-media.com!
newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.
pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: "klient nasz pan"
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <n9fh8u$oe7$1@node1.news.atman.pl>
<7...@g...com>
<6...@g...com>
<56c1cbbe$0$695$65785112@news.neostrada.pl>
<56c1d9bd$0$687$65785112@news.neostrada.pl> <n9smn9$pd9$1@dont-email.me>
<56c225b2$0$693$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<56c22a0b$0$22844$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<56c22f86$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<56c2fb2a$0$701$65785112@news.neostrada.pl>
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Date: Tue, 16 Feb 2016 22:58:30 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.5.1
Hamster/2.1.0.11
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <56c2fb2a$0$701$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 54
Message-ID: <56c39c09$0$22831$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-72-157-177.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1455660041 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 22831 89.72.157.177:49392
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 3177320565
X-Received-Bytes: 4045
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:369438
Ukryj nagłówki
W dniu 2016-02-16 o 11:34, FEniks pisze:
> W dniu 15.02.2016 o 22:41, Jarosław Sokołowski pisze:
>> Pani Ewa napisała:
>>
>>>>>>> Co tam 2%! Nawet śladowe ilości trzeba podawać!
>>>>>>> No wiesz, w końcu jesteśmy w UE od paru lat.
>>>>>> Chyba jednak nie śladowe ilości *wszystkiego*. Tylko tych
>>>>>> substancji (czy orzech to substancja?), które zostały uznane
>>>>>> za potencjalne alergeny.
>>>>> Właściwie to chyba wszystko jest potencjalnym alergenem.
>>>> Ale czy wszystko zostało uznane?
>>> Możemy iść na kompromis
>> Możemy też zacząć okładać się tłuczkiem do mięsa i wałkiem do ciasta
>> (wirtualnie). Podano nam tu dzisiaj Wzorzec Dyskutanta Idealnego,
>> a ten ex cathedra obwieścił, że w przypadku gdy jest się pewnym swego,
>> ten spoób reakcji jest jedynym znanym (w pewnych kręgach przynajmniej).
>
> No cóż, wzorzec z Sevres mamy tu już na wszystko. Cieszę się, że nie
> sięgam, bo już momentami się obawiałam, że zaczynam się niebezpiecznie
> zbliżać. Ale to tylko reakcja alergiczna, granicząca ze wstrząsem
> anafilaktycznym.
>
>>
>>> i uznać, że uznano konieczność podawania najczęstszych
>>> i najniebezpieczniejszych alergenów nawet w śladowych
>>> ilościach.
>> To sprawa praktyki. Czekoladę z orzechami robi się na tych samych
>> maszynach co bezorzechową, korzysta się z tych samych dróg ransportu,
>> sąsiednich magazynów itp. Taka "śladowa zawartośc orzecha" oznaczać
>> może kilka drobnych wiórków, a te mogą zrobić kuku nawet pojedynczo.
>> Stąd dużo takich ostrzeżeń. Ale nie widziałem nigdy napisu "pierogi
>> mogą zawierać śladowe ilości kociej sierści"
>
> Być może dlatego, że sierść kocia spożyta nie jest tak groźna jak
> wdechnięta. Zwłaszcza z kupą roztoczy.
>
>> Albo "wypiek może zawierać
>> śladowe ilości pszenicy". Nikt nie zagwarantuje, że na polu żyta nie
>> wzrósł ani jeden kłos pszeniczny. A rozsądny wie, że taki trafi się
>> tam z pewnością. Z tym że ta domieszka w mące zaskodzić nie może.
>
> Kiedyś tu już mieliśmy dysputę o obostrzeniach dotyczących tzw.
> żywności bezglutenowej (atestowanej), które rozpoczynają się już od
> uprawy.
>
>
Wczoraj gdzieś w necie przeczytalam, że facet kupil jajka z jakiejś
najlepszej fermy (za granicą). Ugotował na twardo, obrał z łupiny,
ugryzł i się aż wstrząsnął. W jajku był kurczak w upierzeniu.
--
animka
|