Data: 2006-07-04 19:17:51
Temat: Re: klopsiki w sosie koperkowym
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
rumianeczek napisał(a):
> Witam,
> Proszę o przepis na taki obiad, głównie zalezy mi na sosie, jak z czego,
> jakie proporcje, oprócz koperku oczywiście :)
Ja do tego rosołku, w którym się klopsiki ugotują, dodaję masło
rozmieszane z mąką. Żeby się nie zrobiły kluchy, to najlepiej do
kubeczka dać łyżkę masła, do tego łyżkę mąki (oczywiście ilość mąki
zależna od ilości wywaru w garze, żeby zdołała zagęścić) i dodać trochę
tego gorącego wywaru, dobrze rozbełtać widelcem i siup do garnka z
klopsikami. Zagotować i dodać posiekany koperek. Można w wersji
hardcore'owej dodac jeszcze śmietany, ale niekoniecznie ;-).
Pozdrawiam
Ewa
|