Data: 2006-07-04 19:30:54
Temat: Re: klopsiki w sosie koperkowym
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:e8eeso$jnf$1@proxy.provider.pl...
> rumianeczek napisał(a):
>> Witam,
>> Proszę o przepis na taki obiad, głównie zalezy mi na sosie, jak z czego,
>> jakie proporcje, oprócz koperku oczywiście :)
>
> Ja do tego rosołku, w którym się klopsiki ugotują, dodaję masło
> rozmieszane z mąką. Żeby się nie zrobiły kluchy, to najlepiej do kubeczka
> dać łyżkę masła, do tego łyżkę mąki (oczywiście ilość mąki zależna od
> ilości wywaru w garze, żeby zdołała zagęścić) i dodać trochę tego gorącego
> wywaru, dobrze rozbełtać widelcem i siup do garnka z klopsikami. Zagotować
> i dodać posiekany koperek. Można w wersji hardcore'owej dodac jeszcze
> śmietany, ale niekoniecznie ;-).
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Nie prościej posypywać mąką z palców - w końcu na rodzinkę tego sosu wiele
nie trzeba, więc mąki jest około jednej łyżki... przy odrobinie uwagi
zagęści się bez grudek, a masło, czy śmietanę dodać na końcu - przed
koperkiem. Osobiście preferowałbym kwaśną śmietanę.
|