Data: 2005-05-07 23:01:58
Temat: Re: kolendra
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
tapta wrote:
> powalające. Moje pytanie jest następujące: do jakich konkretnie zup
> pasuje i do jakich surówek? A może macie jakies swoje przepisy z zielem
> kolendry w roli głównej?
>
podrzucam Ci cztery pomysly, moze Ci sie przydadza:
--Salsa
4 duze pomidory
1 mala cebula
2 lyzki kolendry
1 lyzeczka soli
1 male jalape?o
Wszystko pokroic na male kawalki tej samej wielkosci, wymieszac,
odstawic na pol godziny, wymieszac.
Podac z chipsami z tortilli: pokroic tortille na male trojkaty,
przyrumienic je pod opiekaczem, podac cieple.
-- Dodatek do miesnych dan:
Poszatkowana kapuste posypac sola, zgniesc palcami, dodac posiekana
kolendre, rzodkiewki pokrojone w paski, troche pieprzu, skropic lyzka
octu i wymieszac.
-- Zupa chinska
W glebokim talerzu-misce umiescic 3-4 chinskie pierogi (ciasto jak na
polskie pierogi z wrzatkiem - a nadzienie ponizej), troche posiekanej
kolendry i zalac wrzacym rosolem.
Nadzienie do chinskich pierogow:
garsc mielonego wieprzowego miesa
1 lyzka startego swiezego imbiru
1 zabek czosnku
garsc posiekanej chinskiej kapusty
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka octu
szczypta soli
szczypta cukru
1 lyzeczka oleju sezamowego
Wymieszac dokladnie, robic pierogi z ciasta krojonego w kwadraty, jak
duze uszka
-- Zakaska z ciasta ptysiowego
Zrobic ciasto ptysiowe, dodac posiekanych krewetek i kolendry,
wymieszac, smazyc male kulki w glebokim oleju, podac z sosem do maczania.
Sos do maczania
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka octu
1 lyzeczka cukru
2 lyzki wody
wymieszac, podac w malych miseczkach.
|