Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: konfitura z cebuli białej - szukam przepisu
Date: Tue, 17 May 2005 12:11:08 +0200
Organization: lubman
Lines: 32
Message-ID: <d6cgc4$k31$1@news.lublin.pl>
References: <d69mh3$cg2$1@opal.futuro.pl> <1991115469$20050516111238@ewcia.kloups>
NNTP-Posting-Host: nat.ariadna.cd
X-Trace: news.lublin.pl 1116325061 20577 212.182.111.231 (17 May 2005 10:17:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 17 May 2005 10:17:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239610
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1991115469$20050516111238@ewcia.kloups...
>
> Le lundi 16 mai 2005 ŕ 10:44:14, dans <d69mh3$cg2$1@opal.futuro.pl> vous
écriviez :
>
> > dzień dobry,
>
> > poszukuję przepisu na konfiturę z cebuli podawaną we Francji do gęsich
> > wątróbek. Znalazłam tylko jeden przepis na konfitur y czerwonej cebuli y
> > sokiem y porzeczek... ale to nie to samo.
>
> Podstawowa wersja jest b. prosta : smazysz powolutku drobno pocieta
> cebule w niewielkiej ilosci masla / oliwy (co kto woli), kiedy jest
> usmazona na jasno- / ciemnobrazowo (co kto woli) dodajesz troche cukru
> i octu winnego i dalej dusisz 10 min. Mozesz dodac dodatki aromatyczne
> jekie chcesz (tymianek, koncentrat, troche wina albo koniaku, miod
> zamiast cukru...).
>
>
> Tutaj link do pliku z kompilacja rozmaitych przepisow (cebula,
> szalotka, czosnek i ich kombinacje), po fr. :
> http://faqfrc.free.fr/compil/oignons/oignons.htm
>
Kiedyś w jednej gazecie w Szwecji czytałem podobny przepis tyle ze
to była konfitura z czerwonej cebuli..
Marek
|