Data: 2005-05-17 10:11:08
Temat: Re: konfitura z cebuli białej - szukam przepisu
Od: "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1991115469$20050516111238@ewcia.kloups...
>
> Le lundi 16 mai 2005 ŕ 10:44:14, dans <d69mh3$cg2$1@opal.futuro.pl> vous
écriviez :
>
> > dzień dobry,
>
> > poszukuję przepisu na konfiturę z cebuli podawaną we Francji do gęsich
> > wątróbek. Znalazłam tylko jeden przepis na konfitur y czerwonej cebuli y
> > sokiem y porzeczek... ale to nie to samo.
>
> Podstawowa wersja jest b. prosta : smazysz powolutku drobno pocieta
> cebule w niewielkiej ilosci masla / oliwy (co kto woli), kiedy jest
> usmazona na jasno- / ciemnobrazowo (co kto woli) dodajesz troche cukru
> i octu winnego i dalej dusisz 10 min. Mozesz dodac dodatki aromatyczne
> jekie chcesz (tymianek, koncentrat, troche wina albo koniaku, miod
> zamiast cukru...).
>
>
> Tutaj link do pliku z kompilacja rozmaitych przepisow (cebula,
> szalotka, czosnek i ich kombinacje), po fr. :
> http://faqfrc.free.fr/compil/oignons/oignons.htm
>
Kiedyś w jednej gazecie w Szwecji czytałem podobny przepis tyle ze
to była konfitura z czerwonej cebuli..
Marek
|