Data: 2005-02-10 10:19:32
Temat: Re: kotlety z grochu - pytanie techniczne
Od: "gosia" <g...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wygóglane z archiwum grupy, podane przez Sławka SWP:
kotlety z
grochu:
0,5kg grochu
2 cebule
2 łyżki smalcu
2 jaja (do kotletów niezbędne)
sucha bułka
1/4l mleka
1-2 ząbki czosnku
majeranek (żeby nie wzdymało ale nie więcej niż łyżeczka)
bułka tarta (sypiesz według potrzeby przy wyrabianiu gdy jest za rzadkie
oraz do obtaczania)
olej do smażenia (w przepisie jest oliwa)
sól, pieprz
Groch namoczyć od wczoraj. Ugotować - ledwo posolony - tak aby jak najwięcej
wody odparować, odcedzić.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na smalcu
Zemleć groch w maszynce do mięsa, cebulę, bułkę (na końcu coby przepchnąć
poprzednie)
Mieszając dodać roztarty czosnek (obrany), majeranek, jaja, sól i pieprz (do
smaku czyli trzeba próbować)
Rozgrzać mocno patelnię z olejem (oliwą) obtaczać w bułce tartej i smażyć na
"ciemne złoto"
Podawać z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub innej o zdecydowanym
smaku :-)
Smacznego !
"Kotlety z grochu" - "Potrawy z warzyw" Barbara Adamczewska Wyd. Prószyński
i Ska
-- Użytkownik "Karka" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cufcen$m87$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Droga Gosiu,
> a możesz podać mi przepis na takie kotlety?
> Pierwszy raz słyszę o kotletach z grochu...
> Z góry dziękuję ;-)
>
> --
> Pozdrowionka,
> Karka ;-)
>
>
|