Data: 2003-10-09 23:12:18
Temat: Re: kremowy problem
Od: olga <koty@[nospam].tintaonline.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Goha wrote:
> Witam serdecznie!
> Mamy w rodzinie kilka takich tradycyjnych ciast, robionych na specjalne
> okazje, ktore robila jeszcze Babcia. Problem polega na kremie - od zawsze
> robilo sie do nich krem na bazie ubitych na parze jajek z cukrem
> polaczonych potem z tluszczem - taki tradycyjny (potem dodajemy rum, lub
> kawe, kakao itp - jest delikatny i nie dominuje bynajmniej smak
> margaryny). Mama zawsze uzywala do niego masla roslinnego - takiego
> najbardziej tradycjnego (z Kruszwicy - bo to nasze okolice). Ostatnio
> jednak po dodaniu tego tluszczu krem sie "wazy" tzn rozdzielaja sie
> skladniki. Czy wiecie, co moze byc tego przyczyna ?(cale przygotowanie
> jest zawsze takie same)
> A moze Ktos robi taki krem i ma wyprobowany inny tluszcz?
> Z gory dzieki za pomoc
> Z pozdrowieniami
> Myszka
Masło roślinne może zawierać zbyt wiele wody, receptury niestety się
zmieniają. Szczerze mówiąc robiłam taki krem wyłącznie na normalnym maśle i
wychodzi dobrze.
Co do ucierania - nie zważyła mi się nigdy Kasia ani margaryna Zwykła, ale
nie wiem jak wpłyną na smak kremu.
--
olga
|