Data: 2003-10-09 15:33:31
Temat: kremowy problem
Od: "Goha" <g...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam serdecznie!
Mamy w rodzinie kilka takich tradycyjnych ciast, robionych na specjalne
okazje, ktore robila jeszcze Babcia. Problem polega na kremie - od zawsze
robilo sie do nich krem na bazie ubitych na parze jajek z cukrem polaczonych
potem z tluszczem - taki tradycyjny (potem dodajemy rum, lub kawe, kakao
itp - jest delikatny i nie dominuje bynajmniej smak margaryny). Mama zawsze
uzywala do niego masla roslinnego - takiego najbardziej tradycjnego (z
Kruszwicy - bo to nasze okolice). Ostatnio jednak po dodaniu tego tluszczu
krem sie "wazy" tzn rozdzielaja sie skladniki.
Czy wiecie, co moze byc tego przyczyna ?(cale przygotowanie jest zawsze
takie same)
A moze Ktos robi taki krem i ma wyprobowany inny tluszcz?
Z gory dzieki za pomoc
Z pozdrowieniami
Myszka
|