Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.
edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: krewetki - aj nid sambady tu help mi
Date: 30 Aug 2002 23:25:23 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 107
Message-ID: <00dd01c2506b$84818a40$0200a8c0@tea>
References: <Z4Qb9.122307$y71.3559666@news.chello.at>
<009601c25060$4b7904e0$0200a8c0@tea>
<zMQb9.122538$y71.3572898@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1030742723 15563 192.168.240.245 (30 Aug 2002 21:25:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Aug 2002 21:25:23 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id XAA28185
for <p...@n...pl>; Fri, 30 Aug 2002 23:24:56 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id XAA28185
for <p...@n...pl>; Fri, 30 Aug 2002 23:24:56 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id XAA28185
for <p...@n...pl>; Fri, 30 Aug 2002 23:24:56 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123025
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "gwiazDora" <m...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, August 30, 2002 10:42 PM
Subject: Re: krewetki - aj nid sambady tu help mi
> Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
> news:009601c25060$4b7904e0$0200a8c0@tea...
>
> Witaj Herbatko,
> > > wiem, ze pytanie jest raczej z retorycznych, ale mrozone czy swieze
> > a moga byc w zalewie ?
> > jakie - koktajlowy szajs, czy krolewskie duze, czy takie sredniaki ?
> z trudnoscia godze sie na slowo sredniaki ... Wiesz jak to jest z
pannicami
> w blogoslawionym stanie - a jak sie jej duze odwidza ?
> czyli sredniaki - a te z czosnkiem to ja sama sobie zrobie, bo to pycha
> pomysl
>
> Dora z gwiazd
jak w zalewie, to w zasadzie tylko do salatki - na cieplo to cienkie, a nie
mozesz kupic mrozonek ? ;-)
no to maly mix przepisow:
camarones ala pimienta (czyli, z tego co rozumiem krewetki z papryka)
0,5 szklanki oliwy z oliwek
1 duza cebula drobniutko posiekana
3 zabki czosnku pokrojone w cieniutenkie plasterki
3-4 papryki chili czerwone, wypestkowane i pokrojone w drobniutkie paski
(julienne)
0,5 kg krewetek obranych ze skorupek
sol
czarny pieprz
2 lyzki dobrego majonezu
Na patelni rozgrzewasz oliwe, wrzucasz cebule i czosnek i podsmazasz do
czasu,a z zrobia sie przezroczyste (nie maja sie prawa zrumienic). Dodajesz
chili i przesmazasz mieszajac jeszcze 5 min, az warzywa zmiekna. Dodajesz
krewetki, doprawiasz sola i pieprzem, smazysz jeszcze ok 3 minut. na koniec
dodajesz majonez, mieszasz i podajesz natychmiast :-)
greckie krewetki z ziemniakami (to jest dobre, mimo, ze zestawienie dziwne)
(na 4 osoby)
1 kg krewetek, duzych najlepiej, obranych
1 srednia cebula posiekana
3 lyzki oliwy z oliwek extra vergine
1 szklanka wody
0,5 lyzeczki soli
70 dag ziemniakow, obranych i pokrojonych w talarki
puszka pomidorow pelati
1 zabek czosnku, drobno posiekany
szczypta cayenne
pokruszona feta
posiekany koperek
Cebule podsmazasz na oliwie, dodaajesz wode, sol i zagotowujesz, dodajesz
ziemniaki i gotujesz, az beda miekkie, dodajesz czosnek, pomidory i cayenne.
zagotowujesz i "pykasz" na ogniu ok 5 min. dodajesz krewetki i gotujesz do
czasu, az beda dobre. podajesz na glebokim talerzu lub w miseczce, posypane
feta i koperkiem.
sałatka z pieczonej papryki, krewetek i fety
2 zielone papryki
2 czerwone papryki
0,5 szklanki oliwy
2 lyzki lagodnego octu z czerownego wina
1 zmiazdzony zabek czosnku
0,5 lyzeczki oregano
0,5 lyzeczki soli
0,5 lyzeczki pieprzu
25 dag srednich krewetek, obranych i ugotowanych (czyli moga byc z zalewy)
25 dag fety
oliwki zielone
Rozgrzej piekarnik na maksa i wstaw do niego papryki naklute widelcem -
trzymaj tak dlugo, az skorka zacznie pekac, ciemniec i odlazic latwo od
miazszu (zaleznie do pieca miedzy 20 a 40 minut). Wtedy wyjmij je, wloz do
papierowej (koniecznie) torby i odstaw zamknieta torbe na 10 minut.
nastepnie wyjmij papryki, wytnij gniazda nasienne i obierz je ze skorki
(powinna b. latwo odchodzic i jest z tym troche babraniny). Miazsz papryk
pokroj w paski (o tyle o ile sie da). oliwe wymieszaj z octem i przyprawami.
Do miski wloz papryke, krewetki i ser pokrojony w duza kotke i polej sosem
oliwno-octowym. Podawaj posypana oliwkami z bagietka np.
i jeszcze moga byc:
krewetki po grecku - z bialym winem, pomidorami i feta
po kahunsku - z zasmazka i warzywami
voodoo - na ostro
jesli siostra ma dziwne ciazowe upodobania i lubi "egzotyke" to krewetki w
herbacie
wloskie krewetki z ziolami i makaronem
po hiszpansku z sherry, szynka i papryka
w sosie smietanowo-czosnkowym
z wermiszelem i ostrymi przyprawami
- napisz jesli cos z tego ci sie podoba, bo nie chce mi sie klepac
wszystkiego. mam gdzies zachomikowane jeszcze inne przepisy, wiec moze byc
cos jeszcze innego - masz jakis sprecyzowany kierunek smakowy dla tych
krewetek ?
Herbatka efemeryczna i krewetkowa
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|