Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.silweb.pl!news.pik-net.pl!not-for-mail
From: Nikodem Kuznik <n...@a...gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: krewetki - aj nid sambady tu help mi
Date: Sat, 31 Aug 2002 00:01:56 +0200
Organization: Silesian University of Technology
Lines: 47
Message-ID: <p...@a...gliwice.pl>
References: <Z4Qb9.122307$y71.3559666@news.chello.at>
<009601c25060$4b7904e0$0200a8c0@tea>
<p...@a...gliwice.pl>
<00e401c2506c$4ad5a280$0200a8c0@tea>
NNTP-Posting-Host: 213.216.82.51
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: shilo.silesia.pik-net.pl 1030744915 2726 213.216.82.51 (30 Aug 2002 22:01:55
GMT)
X-Complaints-To: n...@s...silesia.pik-net.pl
NNTP-Posting-Date: 30 Aug 2002 22:01:55 GMT
User-Agent: Pan/0.11.2 (Unix)
X-Comment-To: "Herbatka" <b...@d...com.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123030
Ukryj nagłówki
On Fri, 30 Aug 2002 23:31:03 +0200, Herbatka wrote:
> ----- Original Message -----
> From: "Nikodem Kuznik" <n...@a...gliwice.pl> To:
> <p...@n...pl>
> Sent: Friday, August 30, 2002 10:37 PM Subject: Re: krewetki - aj nid
> sambady tu help mi
>
>
>> Krewetki to tez moja slabosc... ale niestety jadam tylko mrozone. Czy
>> gdzies mozna w ogole dostac swieze (w Polsce)?
>
> raczej nie, niestety :-(, chyba w W-wie jest taki sklep ze swiezymi
> owocami morza, ale dokladnie nie wiem
>
>> Ostatnio widzialem w Makro tygrysie. Czy poza wygladem wyraznie roznia
>> sie smakiem?
>
> oj tak - tygrysie po prostu maja smak, bo maja wystarczajaco duzo miesa,
> zebys go poczul, mieso jest delikatne ale ma ten subtelny krewetkowy
> zapach i smak - w kazdym razie - jesli raz sprobujesz tygrysich,
> koktajlowych nie tkniesz ;-) W Polsce sa potwornie drogie i mrozone , w
> Chinach zajadalam sie swiezymi w cenie ok. 15-20 zl za kg (!!!)
No tak, w Chinach...
Bede musial kiedys sprobowac. I tak obserwuje juz spadek cen owodow morz
w Polsce.
>
>
>> Ja ostanio (poza zmarzeniem z czosnkiem i imbirem) dodalem krewetki do
>> sajgonek zamiast miesa, calkiem niezly efekt, polecam.
>
> do smazenia to polecam oprocz czosnku i imbiru wrzucic drobno posiekany
> strak czerwonej chili (gubi ostrosc podczas smazenia w duzej mierze ) i
> bedziesz mial syczuanska "trojce przyprawowa" ;-)
Trudno, beda koktajlowe, ale przynajmniej w dobrym stylu ;-)
>>
>> Pozdrawiam,
>>
>> Nik
> tez pozdrawiam
> Herbatka efemeryczna
>
Dziekuje za rady!
Nik
|