Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: krówki -- co zrobiliśmy nie tak?
Date: Mon, 10 Dec 2007 06:38:16 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <fjijeb$45q$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fjel0l$rpr$1@inews.gazeta.pl> <fjeq49$ak2$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fjg5gv$dbe$1@inews.gazeta.pl> <fjhpt0$rm2$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fjija9$3t4$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbx232.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1197265164 4282 83.6.213.232 (10 Dec 2007 05:39:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 10 Dec 2007 05:39:24 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 071209-0, 2007-12-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:307203
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fjija9$3t4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> "Tadeusz Smal" <s...@s...pl> wrote in message
> news:fjhpt0$rm2$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Bbjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
>> news:fjg5gv$dbe$1@inews.gazeta.pl...
>>> Tadeusz Smal pisze:
>>>
>>>> ja coprawda ostatni raz prawie 40 lat temu robilem "krowki"
>>>> ale pamietam ze zawsze dodaalem do masy troche octu
>>>> dzieki czemu krowki robily sie kruche
>>>
>>> Jeśli robimy bez octu, to kruchość można regulować stopniem wygotowania
>>> kajmaku, im dłużej się gotuje, tym bardziej kruchy. Imo najlepsze są te
>>> domowe krówki z wierzchu kruche, a wewnątrz lekko ciągnące się, z
>>> kruchymi ośrodkami - taki kajmak musi się gotować, a raczej pyrkać ok. 3
>>> h.
>> :)
>> 3 godziny to tylko przy gotowaniu grochowki
>> jestem w stanie wytrzymac przy garach
>> :)))))))
>> z pozdrowieniami i usmiechami
>> smal
>
> A wystarczy poszczuć kobietę - aby sama uznała, że "musi" - popatrz na
> wątki o pierniczkach - co roku to samo... A kajmak, jak kajmak - swego
> wymaga, trzeba tylko zrobić dużo na raz - andruty, cukierki - szybko się
> przejadają - wystarczy podzielić na partie i zamrozić...
Przypomnę tylko jak dawniej wykonywano takie żmudne prace - na babskich
posiadach - darcie pierza i takie tam, poplotkowały, pośpiewały, na koniec
popiły i potańczyły, a co rok - prorok... :-))
|