Data: 2007-11-02 20:38:23
Temat: Re: kruchosc miesa gulaszowego - od czego zalezy
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
>>> Nie od gulaszu, Władysławie, ale od miękkiego mięsa :-)
>> Sos sojowy ma się praktycznie nijak do miękkości mięsa. [...]
> Zamiast pieprzyć zawiń jakiś ochłap starej wołowiny - skropionej obficie
> tylko sosem sojowym - w torebce foliowej i włóż na dobę do lodówki. pozdr.
> Jerzy
Nie gustuję w takim mięsie. I nie sądzę aby się zrobiło apetyczne i kruche.
Szczególnie gruby ochłap. Za to pewnie jakbyś je pociął na bardzo cienkie
płatki i usmażył szybko na mocno rozgrzanym oleju to wydawałoby się kruche
(chociaż faktycznie nie będzie w ogóle różnicy, tylko mniej do gryzienia).
Zasadniczo w czymkolwiek tego nie namoczysz to zrobi się bardziej miękkie, nie
o to chodzi. Sos sojowy jest faktycznie składnikiem marynat ale głównie ze
względu na walory smakowe.
Żeby skruszało to prędzej właśnie alkohol czy coś kwaśnego (wino, sok z
cytryny, winegret, jogurt itp.).
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|