Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Als <1...@1...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: które masło dla fanatyka?
Date: Mon, 30 Mar 2009 11:42:51 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <3...@4...net>
References: <gqnqmo$srb$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: sericol-130.man.polbox.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1238406268 24533 213.241.45.130 (30 Mar 2009 09:44:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 Mar 2009 09:44:28 +0000 (UTC)
X-User: als70
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl Hamster/2.1.0.11
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321346
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 29 Mar 2009 14:22:37 +0200, yapann napisał(a):
> nawet jeśli masło 100% w przemyśle to już mrzonka z definicji i 'muszą' być
> te barwniki czy cokolwiek - czy udało wam upatrzyć masło, które jest według
> was masłem?
> Nie chodzi mi o to, które według was jest po prostu 'ok', pytanie to kieruję
> wyłącznie do osób, które z pewnych (nie istotne jakich) względów
> kategorycznie mierzą w jedzenie prawdziwego masła bez sztuczek, albo po
> prostu bezwzględnie unikają tłuszczów trans.
>
> jagry i osełki dawno poszły u mnie w mit.
> próbowałam irlandzkiego Kerrygold (smak dobry ale konsystencja i barwa budzi
> bardzo wiele wątpliwości), próbowałam Fińskiego, teraz kupiłam w Krakowskim
> Krednesie (bardzo lekkie (małą gęstość) w porównaniu do wszystkich innych) -
> trudno stwierdzić, które jest najbardzej małsopobodne, ale gdybyto wszystko
> były masła, nie różniły by się chyba aż tak bardzo jedno od drugiego
> właściwościami fizycznymi, hę?
>
> Żeby dolać oliwy do ognia, słyszałam też że śmietanę się taraz robi z mleka
> w proszku (?). Kiedyś mogłam jeść śmetanę jak najlepszy przysmak, od
> pewnego czasu fktycznie jakby jest to inna śmietana.. brrr
Kiedyś w Tesco było do kupienia masło produkowane przez OSM Skała, teraz
już chyba masła nie ma, chociaż są inne wyroby - wszystko polecam. Masło do
kupienia chyba tylko lokalnie - okolice Krakowa to są.
--
Pozdrawiam, Als (w mailu nie mam żadnej jedynki)
|