Data: 2009-03-30 11:45:10
Temat: Re: kt?re mas?o dla fanatyka?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:gqq87q$c7r$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista wrote:
>
> >> A propos - wie ktoś, jak dobrze ukwasić śmietanę? Kiedyś kupowałam od
> >> znajomej, zawsze była jak poezja, teraz mam prawdziwe mleko, na którym
> >> zbiera sie sporo śmietany, ale ukwasić jej jakoś nie umiem, gorzka się
> > robi,
> >> albo konsystencje ma dziwną.
> >
> > Zebrać z kwaśnego mleka.
>
> Ale ja chcę mieć ciasteczko i zjeśc ciasteczko;-) Znaczy, chcę mieć
śmietanę
> i słodkie mleko. Wiem, że się da, bo szczenięciem będąc, widziałam, że
> babcia takie czary odprawiała.
Nic trudnego - zbierasz ze słodkiego mleka lub wirujesz. CM-50 wiruje
słodkie mleko i separuje śmietankę, też słodką. Poprzednio odpowiedziałem
JAK ukwasić w prosty sposób śmietanę - musisz zarazić bakteriami
fermentujacymi mleko na kwas mlekowy, najprościej z kwaśnego mleka - nie
potrzeba zostawiać na kwaśne mleko całą banię mleka. wystarczy litr. A serów
nie robisz? Taki nieogrzany skrzep też moze ci śmietanę ukwasić.
|