Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: wiku <s...@r...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kubek do yerba-mate
Date: Thu, 30 Sep 2004 16:51:45 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 33
Message-ID: <cjh6i1$ain$1@achot.icm.edu.pl>
References: <cjgiqt$3pk$1@nemesis.news.tpi.pl> <cjh268$o6j$1@inews.gazeta.pl>
<cjh4lf$o2v$1@atlantis.news.tpi.pl> <cjh6ek$f31$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: gate1n05.rzeczpospolita.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1096555905 10839 195.8.129.5 (30 Sep 2004 14:51:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Sep 2004 14:51:45 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <cjh6ek$f31$1@inews.gazeta.pl>
X-Accept-Language: en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.4)
Gecko/20030624 Netscape/7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217146
Ukryj nagłówki
eM eL wrote:
>
> Po pierwsze primo to rurka ta (zwykle, bo sa inne nazwy) nazywa
> sie "bombilla."
> Po drugie primo to (zwykle i bez fermatacji, bo yerba mate mozna
> fermentowac) zaparza sie yerba tak:
>
> Do "mate" (pojemnika, kubka) wrzuca sie pociete liscie "yerba" mniej wiecaj
> do 3/4 wysokosci "mate."
> Nakrywa sie "mate" reka, odwraca i delikatnie potrzasa, aby najmniejsze
> czesci lisci "yerba" wyladowaly na gorze, po czym *delikatnie* sie "mate"
> odwraca. W ten sposob male kawalki lisci yerba nie beda zatykaly rurki przy
> piciu.
> Nalewa sie troche wrzatku - ostroznie, bardzo powoli i przy brzegu naczynia.
> Jak cala woda wsiaknie w liscie - po paru sekundach - dolac nieco wiecej
> wrzatku. Dolewac wrzatek - za kazdym razem odczekujac pare sekund - az
> liscie przestana nasiakac wrzatkiem. Kiedy przestac? Zalezy to od lisci...
> Zatkac palcem koniec "bombilla" (rurke z cedzikiem do picia) i szybkim
> ruchem wlozyc ja az do dna naczynia. Ciagnac powoli (bo yerba goraca...)
> Przy wkladaniu zatkac palcem aby farfocle nie zatkaly rurki przy wkladaniu.
>
> Proces zalewania i picia powtarza sie az powstaly plyn jest bez smaku, co
> zalezy od jakosci lisci i od pojemnosci naczynia ("mate") - zwykle 4-5 razy
> ale nie ma na to reguly. Woda musi byc goraca. Mozna (a nawet trzeba)
> dzielic sie yerba mate z innymi z tego samego naczynia.
oooo, no wlasnie - to skad wziely sie poprzednie pomysly ?
wiku
|