Data: 2002-06-27 13:15:19
Temat: Re: kucharz a noz kucharza
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krzysztof napisal:
> - musi byc z dobrej stali (to dla projektantki nieistotne)
> - cienki (kwestia sporna - tasaczek nie moze byc cienki :-))
> -ostry (oczywiste)
> - miec uchwyt nie wyslizgujacy sie z dloni (to ergonomia)
> - o ksztalcie maczety. Jest to noz ok.25cm o rozszerzajacym sie ku koncowi
> ostrzu na koncu zaokraglony pozwala to na ruch "kolyskowy" noza. Ostrze jest
> klinowe i dosc cienkie,ale noz sie nie wygina i mozna go mocno wyostrzyc (i
> znowu - do czego bedzie stosowany? - takim nozykiem wedlinki nie pokroisz
> :-)))
No to ja przy okazji:
powinien miec drewnianą rączkę, nie cierpię plastików;
oczywiście do różnych rzeczy są różne noże, ale jakoś
najtrudniej znaleźć taki długi, wąski nóż - dawniej nazywany
nożem do mięsa.
Krycha
|