Data: 2006-12-18 07:41:59
Temat: Re: kupiłem szynkowar
Od: "Andrzej" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:4585b17b@news.home.net.pl...
>
>> Ostatnio kupiłem czeski szynkowar i zrobiłem szynkę, już dawno nie jadłem
>> tak dobrej szynki jaka udało mi się zrobić.
>> Polecam wszystkim , którzy nie mogą już jeść tego badziewia, które zwą w
>> sklepach wędliną .
>>
>> Andrzej
>>
>
> To prawda, ja również polecam :-)
> A jak wcześniej przygotowałeś mięso, jakaś ciekawa marynata, może się
> podzielisz przepisem?
1kg łopatki wieprzowej
Peklowana 8 gramów soli +8 gramów peklosoli
2 ząbki czosnku rozdrobnione
Natarłem mięso pokrojone w kawałki ok 4 cm x 4 cm, i do lodówki na 2 dni
Po wyjęciu z lodówki
500 mg pieprzu, dobra szczypta majeranku i gałki muszkatołowej
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
60 ml wody
Mięso starannie wyrobić w misce, żeby się kleiło
Następnie woreczek z folii spożywczej i do szynkowara
szynkowar w temperaturze 83 st C - 2 godziny
potem schodziłem w wodzie 2 godziny i na noc do lodówki
Efekt przerósł moje oczekiwania smakowe
Andrzej , smacznego
|