Data: 2004-12-23 07:28:30
Temat: Re: kurczak faszerowany - pomocy!
Od: "Madee" <madee@akwizytorom_dziekujemy_destrukcja.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Basia" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cqcf2p$duq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Wiem ,ze jesteście wszyscy zajeci ale bardzo proszę o przepis na
ciekawy
> farsz do dużego (2 kg.) kurczaka.
Witaj!
Podam tylko pomysł, bez dokładnych proporcji, bo proporcji nie jestem
w stanie... na końcu napiszę dlaczego:)
kurze wątróbki
dużo natki pietruszki (świeża)
jabłko
czerstwa bułka
jajo
sól, pieprz
Wątróbkę posiekać, natkę również, jabłko w dość drobną kostkę, bułkę
namoczyć i odcisnąć. Wymieszać wszystko dokładnie, zapakować do
kuraka, kuraka zeszyć. To co się nie zmieściło do kuraka (najlepiej
żeby było tego dużo!!! ;)- stąd problem w podaniu proporcji, u nas
zawsze się robiło dużo nadzienia;). wrzucić te resztki do tortownicy
(czy innej blaszki) wysmarowanej tłuszczem+ bułka tarta (lub kasza
manna) i zapiekać (nie wiem jak długo- aż będzie dobre:)
Jest to przepis na nadzienie mojej babci. Taki kurak był zawsze u mnie
w domu na Święta robiony-w tym roku też będzie. Polecam! No chyba, że
ktoś wątróbki drobiowiej nie lubi.....
Pozdrawiam
Magda
|