Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: zbigi <z...@s...motocykle.org>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kurczak jak gyros, pomocy :)
Date: Wed, 01 Mar 2006 15:48:25 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <du4can$7l8$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <1...@i...googlegroups.com>
<7884516850$20060228235442@ewcia.kloups>
<1...@i...googlegroups.com>
<du2m14$c0l$1@opal.futuro.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: gprs12.orange.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1141224602 7848 217.116.100.230 (1 Mar 2006 14:50:02
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 1 Mar 2006 14:50:02 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.7 (Windows/20050923)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <w...@n...gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:261616
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los napisał(a):
> In article <du2m14$c0l$1@opal.futuro.pl>, "Killer" <b...@s...pl>
>>Ja bym zrobil tak:
>>Miesko z cycków
>
> Jakich cycków? Chodzi o kurczaka, a kurczak to ptak, nie ssak.
>
Jak to jakich?
Piers kurczeca to inaczej cyc kurzecy :)
> Ja bym zrobił tak. Mięso z kurczaka pokroił na dość duże kawałki.
> Włożyła na jakąś godzinę do marynaty np. z białego wina z dodatkiem
> oliwy, lebiodki, odrobiny mięty. pieprzu, soli.
> Następnie trzeba zorganizować rożen. W lecie wykorzystałbym do tego
> "grill". Są też piekarniki i elektryczne opiekacze wyposażone w rożen. W
> ostatczności nadziać to mięso ciasno na szpadki do szaszłyków, lub nawet
> na proste patyczki u upiec w piekarniku.
A mnie sie wydaje, ze dla laika najlepsze bedzie rozwiazanie najprostsze
- czyli wlasnie cyc kurczecy pokroic na kawalki ciut wieksze niz te
jakie otrzymujemy na talerzu w knajpie, przyprawic do smaku - tu sie nie
wypowiadam - a nastepnie opiekac na minimalnej ilosci tluszczu na bardzo
mocno rozgrzanej patelni.
I chyba taki sposob bylby najlepszym ersatzem orginalnego gyros.
BTW tworca watku nie wie ile traci lekcewazac czosnek ;)
--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)
|