Data: 2007-12-18 12:33:02
Temat: Re: kurczak na siedząco
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marek" <b...@a...w.pl> napisał w wiadomości
news:1soehydsn4ziy$.dlg@markowy.serwer...
> Cześć Andrzej
> Mon, 17 Dec 2007 14:48:47 +0100 napisałeś:
>
>> Proszę o wszelkie wskazówki do przyrządzenia kurczaka na siedząco lub na
>> butelce.
>
> sprobuj wg http://www.emwu.friko.pl/potrawy/kurczak2.htm w temperaturze
> 180-200C. mi wyszedl znakomicie.
>
Polecam natrzec ziolami (tymianek, majeranek, rozmaryn), czosnkiem (przed
ziolami) i posmarowac oliwa (lub maslem).
Robilem na puszce z piwa (3/4 objetosci puszki zostawilem) ...
Pycha...
Piec wlasnie w temperaturze 180-200 C okolo godziny, pozniej sprawdzic
nakluwajac pod udkiem, jesli wycieknie przezroczysty sok kurczak jest
gotowy. Jako zabieg dodatkowy na ostatnie 5 minut dalem nagrzewanie gorne
(grill), wtedy skorka ladnie sie przypieka
|