Data: 2005-03-01 19:14:01
Temat: Re: kurczaka po seczuańsku zrobiłam :\
Od: Kruszyzna <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik eM eL, sącząc kawkę, wyklepał:
> Srednio to seczuanskie - wyglada na to, ze potrawa ta jest tak bardzo
> "spolszczona, ze "pewnie w Chinach przepis ten nazywa sie
> "kurczak-bez-smaku-ale-za-to-z-sosem-sojowym"
> :-)))
O tak, obawiam się, że masz rację :))
>
> W kuchniach orientalnych przyprawy graja ogromna role i tego sie nie da
> przeskoczyc. Sprobuj cus takiego - Kurczak Pang Pang (zwany tez kurczak
> bon bon)
He he, przeczytałam "kurczak bon ton" :))
No własnie, te przyprawy to klucz do sukcesu. Od początku nie pasowały mi 4
łyżki sosu sojowego, ale ponieważ pierwszy raz zabierałam się za coś
takiego (a było to proste i szybkie, dlatego się zabrałam), więc pomyślałam
zupełnie słusznie, że się nie znam, więc dam tak, jak tam stało...
> to taka dosyc
> typowa smakowo potrawa kuchni seczuanskiej. Caly smak tej potrawy to sos.
> Podaje sie to-to na zimno - dobry "party food" czy na lato.
[ciach]
WOW! Dzięki serdeczne za przepis, ale przeceniasz moje umiejętności
kulinarne. Ale ponieważ ja jestem ambitna bestia, to pewnie się z nim
zmierzę. Kiedy będę miała urlop, bo wcześniej to nawet nie będę
podchodzić :))
Przepis zapamiętany, jeszcze raz dziękuję :)
> Pikantny olej:
> W zakrecanym malym sloiku szklanym zalac pare pokrojonych czerwonych
> papryczek chile (mozna wyjac ziarna, ale nie trzeba) gorcym olejem np. z
> orzeszkow ziemnych lub
> kukurydzy, slonecznika, etc. Odstawic na pare dni. Olej nalezy rozgrzac
> az sie
> bedzei prawie "dymil." Mozna uzyc suszonych papryczek chile a nawet
> "czuszki."
O, to jest bardzo ciekawa sprawa. I zapewne do wielu rzeczy można
wykorzystywać, nie tylko przy kuchni chińskiej?
> Prazony pieprz:
> Na suchej patelni podprazyc (uwazac aby nie spalic) pieprz w kulkach po
> czym zmielic. Mozna uzyc mieszanki pieprzu
> czarnego/czerwonego/zielonego/bialego, etc. jesli brak "szechwan
> pepercorns." Cebulka pokrojona "w kwiatuszki"
To też jest bardzo fajne. Dzięki :)
Krusz.
z kaszką kukurydzianą. Kocham kaszki! Wszystkie jak leci!
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."
|