Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.supermedia.pl!not-for-mail
From: "Cekir" <s...@p...interia.pl.invalid>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: lekki OT - przyrzad do jajek na miekko - specyficzny zapach, jak usunac?
Date: Wed, 22 Sep 2004 13:41:35 +0200
Organization: SuperMedia - http://www.sm.pl
Lines: 45
Message-ID: <cirntu$9ch$1@news.supermedia.pl>
References: <cippr8$n6h$1@atlantis.news.tpi.pl>
<7057369035$20040922010634@ewcia.kloups> <4...@n...home.net.pl>
<circin$2n8$1@news.supermedia.pl> <41514031$1@news.home.net.pl>
<cirfk9$4ia$1@news.supermedia.pl> <4...@n...home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.180.147.46
X-Trace: news.supermedia.pl 1095852798 9617 212.180.147.46 (22 Sep 2004 11:33:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@s...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 22 Sep 2004 11:33:18 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:216076
Ukryj nagłówki
> Ściślej rzecz ujmując "podziałka" u mnie to zestaw 3x7=21 okręgów. Na dole
> kieliszka są ilości jaj, nad każdą cyfrą - trzy okręgi z literkami,
> odpowiednio dla bardzo rzadkiego, średniego i twardego jaja. Oceniam ("na
> oko") wielkość jaj i leję wodę (zimną) tak, aby sięgała pomiędzy dolną
(jaja
> małe, powiedzmy M) a górną (jaja XXL :-) ) część wybranego okręgu. Nie
> bardzo bym umiał inaczej trafić z ilością wody, nigdy nie próbowałem
> eksperymentów, bo skuteczność fabrycznej podziałki nie inspiruje mnie do
> poszukiwań. Odpowiadam więc: TAK, za każdym razem korzystam z tej
podziałki.
hmm... mysle, ze tu jest pies pogrzebany... u mnie to wyglada troszke
inaczej i chyba jest po prostu zle zrobione...
> Jeżeli masz problemy, to zwróć uwagę na moje dwie obserwacje:
> 1. Ostatnio gotowałem 7 jaj na twardo. Przesadziłem z wodą dosłownie o
> pojedyncze mililitry (a co tam, i tak na twardo). Efekt: jaja miały
> delikatnie zaznaczone ślady przegotowania.
tak z ciekawosci - jak wygladaja slady przegotowania? masz na mysli zielone
zoltko?
> 2. Jaja od razu pakuję pod kran z zimną wodą (odwracam pokrywę, wkładam do
> niej foremkę-koszyk z jajami i puszczam wodę) - jak przeczekasz za długo,
to
> jaja będą zbyt mocno ścięte.
Widzisz... u mnie jest dokladnie odwrotnie.
Jak trzymam sie podzialki i zaleje zimna woda zaraz po ugotowaniu, to sa za
miekkie (bialko nie jest sciete) a podzialka dla jajek srednich zaczyna sie
na tyle wysoko, ze zawsze wychodza na twardo.
ogolnie urzadzenie jest jest OK, ale podzialka jest zle zrobiona.
Jak sobie przypomne, to zapisze i przysle nazwe, zebyscie tego nie kupowali,
bo wyraznie jest to problem firmy...
--
Pozdrawiam,
Cekir
cekir at poczta dot onet dot pl
|