Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "m." <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: logika sernika, czyli o istocie bytu
Date: Mon, 12 Jul 2004 14:29:58 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <ccu099$pj4$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ccttsu$rnu$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chs192.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1089635434 26212 83.31.16.192 (12 Jul 2004 12:30:34
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Jul 2004 12:30:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:207466
Ukryj nagłówki
Użytkownik "eM" <...@...c> napisał w wiadomości
news:ccttsu$rnu$1@news.onet.pl...
> Wlasciwie to mialo byc pytanie o sernik wiedenski, ale chyba bedzie
> bardziej z pogranicza filozofii i finansow: albo niedokladnie szukam,
> albo z glodu dwoi mi sie przed oczami, bo nie moge znalezc przepisu na
> sernik wiedenski, zeby nie mial w skladnikach 10 lub wiecej jajek [nooo
> dooobra, troche przesadzam ;-), powiedzmy mniej niz cztery].
>
> Czy to jest warunek konieczny udanego sernika?
>
> A po drugie, to jakie sa wyznaczniki sernika wiedenskiego? - znaczy
> oszukiwac chce, byle co i tanio upiec i przed rodzine meza jako
> tradycyjny "prosto z Wiednia" na stol postawic ;-)
> - pieczony, ale bez kruchego spodu [to z lektury slownika PWN]
> - z rodzynkami
> - z polewa czekoladowa
> - no bo przeciez nie z prawdziwego Wiednia ;-)
>
> Zaistnienie ktorych z powyzszych warunkow uznac mozna za wystarczajace?
>
> Pozdrawiam,
> eM, w fartuchu filozoficznym
Nie wiem czy to co ja zazwyczaj robie i jadam mozna uznac za wiedenski
sernik, ale lubie go i poza makowcem tylko to potrafie z pieczonych ciast.
No i robie zawsze bez spodu, bo nie moge takiej zwyklej maki. Skladniki:
4 jaja (niestety - nie znam przepisu gdzie mniej niz 4)
1 czubata lyzka maki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
6 lyzek masla
bakalie (u mnie tylko rodzynki sparzone)
aromat waniliowy/migdalowy - ale 1/2 bo bedzie za wyraziste w smaku
ewentualnie - budyn waniliowy - wtedy jest bardziej mokry
zamiast maki mozna dodac ugotowanego/ugotowane ziemniaki (podobno)
Zakladam ze jak zrobic wiesz, jakby co moge dopisac co i jak. Co do wierzchu
sernika - u mnie nie ma nic: ani polewy, ani lukru, ani cukru pudru. o
prostu nie przepadam za zbyt slodkim ciastem i nawet cukru daje mniej niz w
przepisie. Nie smaruje tez przed bieczeniem bialkiem, bo potem wychodzi taka
skorupa, blee.
powodzenia w pieczeniu.
m. - obzarta, bo weekend grillowy byl bardzo
|