Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-fra1.df
n.de!npeer.de.kpn-eurorings.net!proxad.net!feeder2-1.proxad.net!news4-e.free.fr
!not-for-mail
Date: Wed, 20 Oct 2004 13:51:41 +0200
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Organization: Niesz & Niesz Ldt
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; fr-FR; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: fr-fr, fr, en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: lubie ser :-)
References: <cl5hck$s3j$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <cl5hck$s3j$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 27
Message-ID: <4176514e$0$29517$636a15ce@news.free.fr>
NNTP-Posting-Date: 20 Oct 2004 13:51:42 MEST
NNTP-Posting-Host: 193.51.98.62
X-Trace: 1098273102 news4-e.free.fr 29517 193.51.98.62:1864
X-Complaints-To: a...@p...net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:219004
Ukryj nagłówki
eM wrote:
> Otoz uwazam, ze lubie zolte sery :-). Ale sie az tak bardzo na nich nie
> znam i prawde mowiac, czuje sie ciut niekompetentna w znawstwie ;-) i
> wyborach. Na co dzien jadam goude lub cheddar. Mozzarella zarezerwowana
> jest to pizzy, a feta do salatek, a parmezan do dan spagetti-podobnych.
> W nagrode za sukcesy w zyciu trafia pod moj noz rokpol lub brie.
> Czasami uda mi sie od zycia wyszamotac oscypek lub bryndze. I to zdaje
> sie cale moja zoltoserowa encyklopedia.
>
> Czy moglby mi ktos lagodnie wytknac braki w edukacji serowej? Czy omija
> mnie jakas podniebienna serowa przyjemnosc? Czy ktos uznaje sie za
> wiarygodnego przewodnika po alejce serowej w markecie? No bo przeciez
> tam pol slownika francuskiego ;-).
Ani gouda ani mozarella (tak samo jak roquefort czy brie) nie sa serami
zoltymi, ale nie szkodzi :)
Polecam ci sprobowanie manchego (zolty ser owczy, Hiszpania) jak rowniez
Ossau Iraty albo Etorki (idem, baskijsko-francuskie). Istnieje tez
przecudowny Abbaye de Bellocq (z tych samych stron) ale to akurat ciezko
dostac...
Ewcia
--
Niesz
|