Data: 2004-10-20 11:51:41
Temat: Re: lubie ser :-)
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM wrote:
> Otoz uwazam, ze lubie zolte sery :-). Ale sie az tak bardzo na nich nie
> znam i prawde mowiac, czuje sie ciut niekompetentna w znawstwie ;-) i
> wyborach. Na co dzien jadam goude lub cheddar. Mozzarella zarezerwowana
> jest to pizzy, a feta do salatek, a parmezan do dan spagetti-podobnych.
> W nagrode za sukcesy w zyciu trafia pod moj noz rokpol lub brie.
> Czasami uda mi sie od zycia wyszamotac oscypek lub bryndze. I to zdaje
> sie cale moja zoltoserowa encyklopedia.
>
> Czy moglby mi ktos lagodnie wytknac braki w edukacji serowej? Czy omija
> mnie jakas podniebienna serowa przyjemnosc? Czy ktos uznaje sie za
> wiarygodnego przewodnika po alejce serowej w markecie? No bo przeciez
> tam pol slownika francuskiego ;-).
Ani gouda ani mozarella (tak samo jak roquefort czy brie) nie sa serami
zoltymi, ale nie szkodzi :)
Polecam ci sprobowanie manchego (zolty ser owczy, Hiszpania) jak rowniez
Ossau Iraty albo Etorki (idem, baskijsko-francuskie). Istnieje tez
przecudowny Abbaye de Bellocq (z tych samych stron) ale to akurat ciezko
dostac...
Ewcia
--
Niesz
|