Data: 2004-10-20 12:25:15
Temat: Re: lubie ser :-)
Od: "eM" <...@...c>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ewa (siostra Ani) N." pisze:
> Ani gouda ani mozarella (tak samo jak roquefort czy brie) nie sa
> serami zoltymi, ale nie szkodzi :)
Masz racje, niezgrabnie sie wyrazilam. Moja gouda jest zolta, a z inne
sa niezolte :-). Niektore sa niebieskie, biale lub pomaranczowe :-)
> Polecam ci sprobowanie manchego (zolty ser owczy, Hiszpania) jak
> rowniez Ossau Iraty albo Etorki (idem, baskijsko-francuskie).
> Istnieje tez przecudowny Abbaye de Bellocq (z tych samych stron) ale
> to akurat ciezko dostac...
Czyli jednym slowem, jak oczami napotkam obcobrzmiace nazwy
francuskich serow, co przypominaja dzwiekiem nazwy francuskich "szato"
;-) lub etykietki z wina, to odwaznie kupie :-). I co dalej? Czy we
Francji je sie sery jako danie (np. tak ja ja lubie - popijajac vin
rouge?
Pozdrawiam serdecznie,
eM
|