Data: 2004-10-20 19:17:33
Temat: Re: lubie ser :-)
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le mercredi 20 octobre 2004 ŕ 18:34:59, vous écriviez :
>> - camambert (z surowego mleka :)
> Chyba camembert?
> Chyba Coulommiers i chyba chodzi o Brie de Coulommiers?
Pewnie tak, nie mam w pracy korektora ortografii. Tak przy okazji,
gratulacje... jakos ci sie ilosc literowek zmniejszyla ostatnio :p
>> - emmental
> To ser szwajcarski
>> - gruye`re
> Zasadniczo też szwajcarski, chociaż robiony i we Francji
To byly przyklady klasycznych serow _po francusku_. Wiekszosc nazw
serow pochodzi od rejonow geograficznych, miast, itp. wiec normalne
jest ze czesc nalezy do francuskojezycznych "obrzezy" Francji.
>> - cantal (to taka francuska odmiana cheddara ;)
A to ciekawe ze nie zareagowales :D
Ewcia
--
Niesz
|