Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia lubie ser :-) Re: lubie ser :-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: lubie ser :-)

« poprzedni post
Data: 2004-10-21 09:56:34
Temat: Re: lubie ser :-)
Od: "Nell" <n...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał

> aaaaaaaaaaaaaaa, juz rozumiem , rozumiem...nierozpoznawalny ser w
> kolorze zoltym ;))) ja zauwazylam glownie w Polsce toa
> jednolitosc smaku przy zakupie dowolnego sera, z tych, ktore
> wymienilas...moze dlatego dziecko przywiozlo 5 kilo cheddaru
> ;)))))

:))) ufff, a mi ludzie mówią żem wariatka bo zamiast figurki Dawida
względnie i weneckiej maski na ścianę z wakacji we Włoszech przywiozłam 3
gatunki sera, 3 kilo świeżych fig, pesto etc :P

> przepraszam, jesli urazilam Twe dusze serowa
>
ach jakoś to może kiedyś wynagrodzisz ;PPPP

> >jak już przy serach, to polecam
>
>http://www.deliaonline.com/search/search_results.as
p?search=ingredient&q=
cheese
>
> Czyli Queen Delia ;))
>
<zaintrygowana> czyżby coś mnie omijało? Na stronę trafiłam jakiś czas
temu i zaimponowała mi na pierwszy rzut oka obszernością ale przyznam, że
nie korzystałam jak dotąd zbyt często. Widać czas nadrobić braki :)

>
>http://www.brainyencyclopedia.com/encyclopedia/l/li
/list_of_cheeses.html#
Poland
>
> Rety! ja kilu w ogole nie znam, nei slyszalam, a teraz jak bylam
> w PL, to mialam dostep do Geanta i jakiegos grugiego (Piaseczno)
> i ciagle pytalam o ryndze i nigdzie nie bylo. GDZIE mozna kupic
> bryndze? Szukac malych sklepow spozywczych czy gdzie?
>
W niektórych supermarketach można kupić taką w małych opakowaniach jak to
http://www.hipernet24.pl/se.php?sw=bryndza albo pudełeczkach (tą
próbowałam, niestety, totalnie nie umywa się do świeżej. Ani w
konsystencji - jakiś zagęstniacz ma i nie jest taka "aksamitna", ani
smaku - mocno przesolona, choć to może i kwestia gustu). Pozostaje chyba
tylko Podhale...
ps. A może Bryndza/Bundz/Oscypek smakuje tak jak Bryndza/Bundz/Oscypek
tylko na Podhalu?? I tylko robiony w takich warunkach, jakie UE nie
odpowiadają? ;P
http://fotogalerie.pl/fotka/2436891091918142321
pps. o "Gołce" to i ja nawet nie słyszalam :P

> >http://www.samozdrowie.pl/dietetyka/abc_odzywiania/
news?inf=535896
>
> No! Choc tu wymieniaja Mimolette, bo sobie myslalam, ze poza mna
> i Kotem nikt o nim nie slyszal...ale co do cheddaru to nie wiem,
> nie jestem pewna tej bogatej slodyczy mleka ;)

;P
Ale swoją drogą raczej do słodkawych należy, prawda? Dawno nie jadłam.

> >http://www.cheese.com
>
> Zerknelam w brtyjskie sery i az mi serce uroslo, bo maja tam na
> sprzedaz sery, ktorych nie widzialam od 20 lat, jakos widac
> wyszly z mody (np Red Windsor albo sage derby) pierwszy ma
> portwein dodany i wychodzi taki marmur , a drugi - szalwie i jest
> marmur zielony ;)))
> deserowe sery to sa glownie

W tej stronnie prócz bogactwa informacji zachwycaja mnie dokładnośc i
poetyka opisów :))
łapię się na oblizywaniu :P
...The soft, springy, oval-shaped curd resembles a fresh mozzarella and
has a mild yet tangy flavor mnie...
...The texture is firm with a caramelized, nutty, rich flavor and slight
tang on the finish....
...cheese develops an intense, rich flavor. It is nutty and sharp with a
dry, flaky or grating texture...

> >http://www.waitrose.com/search.asp (search cheese)
>
> To jest taki bardziej drogi supermarket, z ciekawymi rzeczami -
> ja to lubie ten Morbier ser, z popiolem, ale to teraz juz
> oszukanstwo, farbuja ser, zeby udawal pasek popiolu w srodku ;)))

o_O
faktycznie, nie przyglądałam się cenom, no i nie mam zbyt dużego
rozeznania. Kierowałam się bogactwem asortymentu lub treści :)

> >http://www.reluctantgourmet.com/cheese.htm
>
> >http://www.italiancookingandliving.com/food/ingredi
ents/index.html
(sery
> >włoskie)
>
> ja to tylko niektore znam i lubie, bo sie boje, ze mi ktos
> podrzuci ten "chodzacy ser" z larwami. Niby zabroniona produkcja,
> ale.....

o_O powiesz cos więcej? chyba nie jestem w temacie?

> >o oto przepis na dziś:
> >
> >Pears with Honey, Walnuts and Pecorino Cheese
> >from Giorgio Locatelli Pure Italian
> >
> >Giorgio Locatelli's dessert is a blissful combination of succulent
pears,
> >salty pecorino, ambrosial honey and tender-crisp walnuts
> >
> >Servings: 4
> >4 pears
> >150g pecorino cheese
> >3 tbsp clear honey , such as acacia or orange blossom
> >80g walnuts , shelled
> >
> >1. Quarter the pears, remove the cores and peel. Using a very sharp
knife,
> >slice the quarters lengthways into thin 5mm slices.
> >2. Slice the pecorino in the same way as the pears.
> >3. Arrange the pear and pecorino slices on a serving plate.
> >4. Spoon the honey over the top and sprinkle with the walnuts
> >
> >
> > Pozdrawiam
> >
> >Nell_ostatnio_orzechowo_serowa :)
>

> tylko uwazaj na to pecorino, bo ten z larwami to tez
> pecorino...ale gruszki z orzechami i serem (ja uzywam jakiegos
> niebieskiego) to BARDZO smaczna rzecz
>
> Pierz, rozmarzony w kwesti serow
> K.T. - starannie opakowana

oh jej, ale mnie zachęciłaś! :D No to naprawdę spróbuję :)
Ale o coc chodzi z tymi larwami? Czyżby kultura serów była czymś
zagrożona?? :|

Znalazłam jeszcze tutaj ciekawy link:
http://www.foodsubs.com/Cheese.html

Pozdr
Nell




 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.10 Krysia Thompson
21.10 Lia
21.10 Ewa (siostra Ani) N.
21.10 Ewa (siostra Ani) N.
22.10 Kot
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem