Data: 2004-10-21 09:56:34
Temat: Re: lubie ser :-)
Od: "Nell" <n...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał
> aaaaaaaaaaaaaaa, juz rozumiem , rozumiem...nierozpoznawalny ser w
> kolorze zoltym ;))) ja zauwazylam glownie w Polsce toa
> jednolitosc smaku przy zakupie dowolnego sera, z tych, ktore
> wymienilas...moze dlatego dziecko przywiozlo 5 kilo cheddaru
> ;)))))
:))) ufff, a mi ludzie mówią żem wariatka bo zamiast figurki Dawida
względnie i weneckiej maski na ścianę z wakacji we Włoszech przywiozłam 3
gatunki sera, 3 kilo świeżych fig, pesto etc :P
> przepraszam, jesli urazilam Twe dusze serowa
>
ach jakoś to może kiedyś wynagrodzisz ;PPPP
> >jak już przy serach, to polecam
>
>http://www.deliaonline.com/search/search_results.as
p?search=ingredient&q=
cheese
>
> Czyli Queen Delia ;))
>
<zaintrygowana> czyżby coś mnie omijało? Na stronę trafiłam jakiś czas
temu i zaimponowała mi na pierwszy rzut oka obszernością ale przyznam, że
nie korzystałam jak dotąd zbyt często. Widać czas nadrobić braki :)
>
>http://www.brainyencyclopedia.com/encyclopedia/l/li
/list_of_cheeses.html#
Poland
>
> Rety! ja kilu w ogole nie znam, nei slyszalam, a teraz jak bylam
> w PL, to mialam dostep do Geanta i jakiegos grugiego (Piaseczno)
> i ciagle pytalam o ryndze i nigdzie nie bylo. GDZIE mozna kupic
> bryndze? Szukac malych sklepow spozywczych czy gdzie?
>
W niektórych supermarketach można kupić taką w małych opakowaniach jak to
http://www.hipernet24.pl/se.php?sw=bryndza albo pudełeczkach (tą
próbowałam, niestety, totalnie nie umywa się do świeżej. Ani w
konsystencji - jakiś zagęstniacz ma i nie jest taka "aksamitna", ani
smaku - mocno przesolona, choć to może i kwestia gustu). Pozostaje chyba
tylko Podhale...
ps. A może Bryndza/Bundz/Oscypek smakuje tak jak Bryndza/Bundz/Oscypek
tylko na Podhalu?? I tylko robiony w takich warunkach, jakie UE nie
odpowiadają? ;P
http://fotogalerie.pl/fotka/2436891091918142321
pps. o "Gołce" to i ja nawet nie słyszalam :P
> >http://www.samozdrowie.pl/dietetyka/abc_odzywiania/
news?inf=535896
>
> No! Choc tu wymieniaja Mimolette, bo sobie myslalam, ze poza mna
> i Kotem nikt o nim nie slyszal...ale co do cheddaru to nie wiem,
> nie jestem pewna tej bogatej slodyczy mleka ;)
;P
Ale swoją drogą raczej do słodkawych należy, prawda? Dawno nie jadłam.
> >http://www.cheese.com
>
> Zerknelam w brtyjskie sery i az mi serce uroslo, bo maja tam na
> sprzedaz sery, ktorych nie widzialam od 20 lat, jakos widac
> wyszly z mody (np Red Windsor albo sage derby) pierwszy ma
> portwein dodany i wychodzi taki marmur , a drugi - szalwie i jest
> marmur zielony ;)))
> deserowe sery to sa glownie
W tej stronnie prócz bogactwa informacji zachwycaja mnie dokładnośc i
poetyka opisów :))
łapię się na oblizywaniu :P
...The soft, springy, oval-shaped curd resembles a fresh mozzarella and
has a mild yet tangy flavor mnie...
...The texture is firm with a caramelized, nutty, rich flavor and slight
tang on the finish....
...cheese develops an intense, rich flavor. It is nutty and sharp with a
dry, flaky or grating texture...
> >http://www.waitrose.com/search.asp (search cheese)
>
> To jest taki bardziej drogi supermarket, z ciekawymi rzeczami -
> ja to lubie ten Morbier ser, z popiolem, ale to teraz juz
> oszukanstwo, farbuja ser, zeby udawal pasek popiolu w srodku ;)))
o_O
faktycznie, nie przyglądałam się cenom, no i nie mam zbyt dużego
rozeznania. Kierowałam się bogactwem asortymentu lub treści :)
> >http://www.reluctantgourmet.com/cheese.htm
>
> >http://www.italiancookingandliving.com/food/ingredi
ents/index.html
(sery
> >włoskie)
>
> ja to tylko niektore znam i lubie, bo sie boje, ze mi ktos
> podrzuci ten "chodzacy ser" z larwami. Niby zabroniona produkcja,
> ale.....
o_O powiesz cos więcej? chyba nie jestem w temacie?
> >o oto przepis na dziś:
> >
> >Pears with Honey, Walnuts and Pecorino Cheese
> >from Giorgio Locatelli Pure Italian
> >
> >Giorgio Locatelli's dessert is a blissful combination of succulent
pears,
> >salty pecorino, ambrosial honey and tender-crisp walnuts
> >
> >Servings: 4
> >4 pears
> >150g pecorino cheese
> >3 tbsp clear honey , such as acacia or orange blossom
> >80g walnuts , shelled
> >
> >1. Quarter the pears, remove the cores and peel. Using a very sharp
knife,
> >slice the quarters lengthways into thin 5mm slices.
> >2. Slice the pecorino in the same way as the pears.
> >3. Arrange the pear and pecorino slices on a serving plate.
> >4. Spoon the honey over the top and sprinkle with the walnuts
> >
> >
> > Pozdrawiam
> >
> >Nell_ostatnio_orzechowo_serowa :)
>
> tylko uwazaj na to pecorino, bo ten z larwami to tez
> pecorino...ale gruszki z orzechami i serem (ja uzywam jakiegos
> niebieskiego) to BARDZO smaczna rzecz
>
> Pierz, rozmarzony w kwesti serow
> K.T. - starannie opakowana
oh jej, ale mnie zachęciłaś! :D No to naprawdę spróbuję :)
Ale o coc chodzi z tymi larwami? Czyżby kultura serów była czymś
zagrożona?? :|
Znalazłam jeszcze tutaj ciekawy link:
http://www.foodsubs.com/Cheese.html
Pozdr
Nell
|