Data: 2012-05-07 15:43:39
Temat: Re: maj to i się pojawia kwesta: czym nakarmić gości komunijnych
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 7 May 2012 17:34:47 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Mon, 7 May 2012 16:39:43 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Mon, 7 May 2012 15:52:45 +0200, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Zachęcona ośmielam się zapytać:
>>>
>>> Dnia dzisiejszego niebożę Bbjk wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> W dniu 2012-05-07 14:44, Qrczak pisze:
>>>>
>>>>> O, to żeby tak w temacie pozostać: co podać na komunijny obiad?
>>>>> Ale żeby to nie był rosół, schabowy i mizeria. I żeby to było coś, co
>>>>> można przygotować ze dwa wcześniej.
>>>>> Oczekuję interesujących propozycji, zwycięzców nagrodzę zdjęciem z
>>>>> uroczystości.
>>>>
>>>> Załóż może osobny wątek, bo ten pewnie wiele osób pomija.
>>>>
>>>> Pomyślę i napiszę. Ile ludzi? dzieci? Alko, czy nealko (moje ulubione
>>>> słowo słowackie)? Wystawnie, czy raczej normalnie rodzinnie?
>>>
>>> Do komunii pierwszej to idzie jedno, ale nakarmić trzeba będzie trójeczkę.
>>> Dorosłych tak z 15 osób.
>>> Wino pewnie będzie.
>>> Rodzinnie, ale chciałabym coś z pazurem.
>>
>>
>> Z doświadczenia wiem, że po mszy, zwłaszcza goście przyjezdni i/lub
>> poszczący przed komunią (o ile przystępują, a zapewne wielu tak, skoro
>> rodzina wierząca, wszak dziecko do I Komunii posyła), najchętniej zamiast
>> pazurzastego obiadu zjedzą coś bardzo tradycyjnego, rozgrzewającego pusty
>> żołądek - właśnie ów rosół i jakieś mięso z ziemniakami/ryżem i jarzynką.
>> Tym bardziej, że pogoda się popsuła i raczej zimno się zapowiadają
>> komunie...
>
> ...a "pazur" na pewno zjedzą chętnie, po niejakiej przerwie - po
> tradycyjnym ciepłym obiadku, kiedy goście się rozluźnią, pogadają i
> pośmieją, następne ciepłe danie zwykle się pojawia i jest chętnie witane.
> Pomyslę nad tym.
a) http://www.gotujmy.pl/boeuf-stroganoff-po-polsku,prz
episy,67215.html
(polędwicę można zastąpić schabem)
b) bogracsguljas z kluskami z grysiku (jedno i drugie można ugotować
wcześniej i przed podaniem po prostu połączyć i podgrzać
http://www.garnek.pl/irusia/8928120/bogracz-wegiersk
i
Uwagi:
W przepisie nie ma czosnku - nalezy go koniecznie dodać, sporo, podsmażając
z papryką i cebulą!
Galuszki z grysiku zrobić zaparzajac mąkę gorącą wodą, potem dodajemy
jajka.
|