Data: 2012-05-07 15:46:25
Temat: Re: maj to i się pojawia kwesta: czym nakarmić gości komunijnych
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 7 May 2012 17:43:39 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Mon, 7 May 2012 17:34:47 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Mon, 7 May 2012 16:39:43 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Mon, 7 May 2012 15:52:45 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>
>>>> Zachęcona ośmielam się zapytać:
>>>>
>>>> Dnia dzisiejszego niebożę Bbjk wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>> W dniu 2012-05-07 14:44, Qrczak pisze:
>>>>>
>>>>>> O, to żeby tak w temacie pozostać: co podać na komunijny obiad?
>>>>>> Ale żeby to nie był rosół, schabowy i mizeria. I żeby to było coś, co
>>>>>> można przygotować ze dwa wcześniej.
>>>>>> Oczekuję interesujących propozycji, zwycięzców nagrodzę zdjęciem z
>>>>>> uroczystości.
>>>>>
>>>>> Załóż może osobny wątek, bo ten pewnie wiele osób pomija.
>>>>>
>>>>> Pomyślę i napiszę. Ile ludzi? dzieci? Alko, czy nealko (moje ulubione
>>>>> słowo słowackie)? Wystawnie, czy raczej normalnie rodzinnie?
>>>>
>>>> Do komunii pierwszej to idzie jedno, ale nakarmić trzeba będzie trójeczkę.
>>>> Dorosłych tak z 15 osób.
>>>> Wino pewnie będzie.
>>>> Rodzinnie, ale chciałabym coś z pazurem.
>>>
>>>
>>> Z doświadczenia wiem, że po mszy, zwłaszcza goście przyjezdni i/lub
>>> poszczący przed komunią (o ile przystępują, a zapewne wielu tak, skoro
>>> rodzina wierząca, wszak dziecko do I Komunii posyła), najchętniej zamiast
>>> pazurzastego obiadu zjedzą coś bardzo tradycyjnego, rozgrzewającego pusty
>>> żołądek - właśnie ów rosół i jakieś mięso z ziemniakami/ryżem i jarzynką.
>>> Tym bardziej, że pogoda się popsuła i raczej zimno się zapowiadają
>>> komunie...
>>
>> ...a "pazur" na pewno zjedzą chętnie, po niejakiej przerwie - po
>> tradycyjnym ciepłym obiadku, kiedy goście się rozluźnią, pogadają i
>> pośmieją, następne ciepłe danie zwykle się pojawia i jest chętnie witane.
>> Pomyslę nad tym.
>
> a) http://www.gotujmy.pl/boeuf-stroganoff-po-polsku,prz
episy,67215.html
> (polędwicę można zastąpić schabem)
> b) bogracsguljas z kluskami z grysiku (jedno i drugie można ugotować
> wcześniej i przed podaniem po prostu połączyć i podgrzać
> http://www.garnek.pl/irusia/8928120/bogracz-wegiersk
i
> Uwagi:
> W przepisie nie ma czosnku - nalezy go koniecznie dodać, sporo, podsmażając
> z papryką i cebulą!
Można też dodać uduszone pieczarki.
> Galuszki z grysiku zrobić zaparzajac mąkę gorącą wodą, potem dodajemy
> jajka.
j.p.
|