Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.task.gda.pl!newsfeed
00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.de!t-online.de!news.t-online.com!not-f
or-mail
From: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: makaron na zielono...
Date: Mon, 22 Mar 2004 11:56:20 +0100
Organization: T-Online
Lines: 57
Message-ID: <c3mgnt$op2$04$1@news.t-online.com>
References: <c3fb1j$sso$1@srv.cyf-kr.edu.pl> <c3g199$m3$1@news.onet.pl>
<c3gvu0$bo5$1@srv.cyf-kr.edu.pl> <c3h4t3$996$1@news.onet.pl>
<c3h6os$rmp$04$1@news.t-online.com> <c3jfeu$2h3$1@news.onet.pl>
<c3jk37$ikp$06$1@news.t-online.com> <c3kml8$s9s$1@news.onet.pl>
<c3l2rp$d40$03$1@news.t-online.com> <c3m1rl$fgg$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1079952957 04 25378 tIHPGoxrc5bSJHL 040322 10:55:57
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: bosPZvZAoeWMy3M4KbxMu1eYj4tPJRwGzGJ3k65JZYnVFXGrkLck0N
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195882
Ukryj nagłówki
"Dusiolek" <d...@o...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c3m1rl$fgg$1@news.onet.pl...
> A to ciekawe pytanie. Ja czytajac 'filet' i wiedzac, ze
> przepis dotyczy wieprzowiny automatycznie przyjalem, iz
> chodzi o szynke. Ostatecznie wieprz to: szynka, golonka,
> lopatka, karkowka, schab, boczek & slonina. Czyzbym mial
> zastanowic sie raczej nad lopatka?...
>
No nie wiem, jakos ze to by byla szynka nie moge sie z tym zaprzyjaznic, bo
szynka w calosci jest od tego "fileta" o wiele wieksza. Tak mysle i mysle i
zastanawiam sie nad poledwica, bo czasem to w Polsce wedzone jedlam. W necie
znalazlam tylko obrazek wolowej i to mi ksztaltem odpowiada temu co z
wieprza przerabiam:
http://www.z-miesne.krakow.pl/mieso_wolowe_z_bydla_m
lodego.htm
Przy okazji znalazlam, tzn. jedzac chleb z watrobianka przypomnial mi sie
jeszcze jeden szpinakowy przepis z moich zbiorow:
Pierogi z watrobianka
300 g maki
3 jajka
pol lyzeczki soli
lyzka oleju
z tego zrobic ciasto
1 stara bulka
3 srednie cebule
4 lyzki posiekanej pietruszki
4 lyzki swiezego majeranku (bralam suszony, bo moj na balkonie akurat
jeszcze sie ze snu zimowego nie obudzil)
200 g szpinaku
150g watrobianki (w przepisie byla jakas specjalna, ja wzielam najprostsza,
tzn. taka jak u mnie w sklepie dostalam)
1 jajo
sol, pieprz, galka muszkatalowa
Bulke pokroic w kostke i zamoczyc w wodzie i pozniej wycisnac; szpinak
pokroic; Szpinak,watrobianke, pokrojona cebule,pietruszke i jakjko wymieszac
i doprawic sola, pieprzem, galka i majerankiem. Ciasto rozwalkowac i
formowac pierogi. Ugotowac 2 l wody (ja dodaje przy takich rzeczach bulionu
do wody) i 6-8 minut parzyc (nie gotowac). Podawac np. z maslem z uprazona
cebulka.
w przepisie robia jakies cuda z formowaniem tych pierogow, gdzies cos
smaruja tym farszem ciasto, pozniej w slimaka zwijaja, kroja itp itd - nie
zrozumialam o co im chodzi i zrobilam tak jak sie od mamy nauczalam,
wycinajac kolka z ciasta i z farszem skladalam na pol, pozniej widelcem
poprzyciskalam brzegi.
Przepis wyprobowany i bardzo smaczny.
Monika
|