Data: 2004-03-22 10:56:20
Temat: Re: makaron na zielono...
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dusiolek" <d...@o...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c3m1rl$fgg$1@news.onet.pl...
> A to ciekawe pytanie. Ja czytajac 'filet' i wiedzac, ze
> przepis dotyczy wieprzowiny automatycznie przyjalem, iz
> chodzi o szynke. Ostatecznie wieprz to: szynka, golonka,
> lopatka, karkowka, schab, boczek & slonina. Czyzbym mial
> zastanowic sie raczej nad lopatka?...
>
No nie wiem, jakos ze to by byla szynka nie moge sie z tym zaprzyjaznic, bo
szynka w calosci jest od tego "fileta" o wiele wieksza. Tak mysle i mysle i
zastanawiam sie nad poledwica, bo czasem to w Polsce wedzone jedlam. W necie
znalazlam tylko obrazek wolowej i to mi ksztaltem odpowiada temu co z
wieprza przerabiam:
http://www.z-miesne.krakow.pl/mieso_wolowe_z_bydla_m
lodego.htm
Przy okazji znalazlam, tzn. jedzac chleb z watrobianka przypomnial mi sie
jeszcze jeden szpinakowy przepis z moich zbiorow:
Pierogi z watrobianka
300 g maki
3 jajka
pol lyzeczki soli
lyzka oleju
z tego zrobic ciasto
1 stara bulka
3 srednie cebule
4 lyzki posiekanej pietruszki
4 lyzki swiezego majeranku (bralam suszony, bo moj na balkonie akurat
jeszcze sie ze snu zimowego nie obudzil)
200 g szpinaku
150g watrobianki (w przepisie byla jakas specjalna, ja wzielam najprostsza,
tzn. taka jak u mnie w sklepie dostalam)
1 jajo
sol, pieprz, galka muszkatalowa
Bulke pokroic w kostke i zamoczyc w wodzie i pozniej wycisnac; szpinak
pokroic; Szpinak,watrobianke, pokrojona cebule,pietruszke i jakjko wymieszac
i doprawic sola, pieprzem, galka i majerankiem. Ciasto rozwalkowac i
formowac pierogi. Ugotowac 2 l wody (ja dodaje przy takich rzeczach bulionu
do wody) i 6-8 minut parzyc (nie gotowac). Podawac np. z maslem z uprazona
cebulka.
w przepisie robia jakies cuda z formowaniem tych pierogow, gdzies cos
smaruja tym farszem ciasto, pozniej w slimaka zwijaja, kroja itp itd - nie
zrozumialam o co im chodzi i zrobilam tak jak sie od mamy nauczalam,
wycinajac kolka z ciasta i z farszem skladalam na pol, pozniej widelcem
poprzyciskalam brzegi.
Przepis wyprobowany i bardzo smaczny.
Monika
|