Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: maruda <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: makaron z serem
Date: Fri, 16 May 2003 17:21:05 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <ba2vib$l1h$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ba29nb$4tk$1@inews.gazeta.pl>
<j...@4...com>
<ba2r55$edn$1@nemesis.news.tpi.pl> <ba2tgh$m7h$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 237-242.gdynia.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1053098379 21553 217.172.237.242 (16 May 2003 15:19:39
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 16 May 2003 15:19:39 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.3) Gecko/20030312
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <ba2tgh$m7h$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:156517
Ukryj nagłówki
Użytkownik anet napisał:
>>Mam ciekawy przepis na makaron z twarogiem???
>>
>
> A ja proszę o przepis. Mam makaron, twaróg i chetnie bym zjadła, ale nie
> wiem jak.
>
Nie jest to danie na słodko, jak podejrzewa Wkn. Nie znalazłem też tego
przepisu w książkach kucharskich, ot scheda zabużańskiej (z Wołynia)
części rodziny ;).
Przepis, choć bardzo prosty, wymaga staranności.
Najlepszy, rzecz jasna, jest makaron jajeczny, własnej produkcji. Z
oferowanych na rynku, najlepszy wydaje mi się Goliard. Odradzam
stosowanie bezsmakowego makaronu typu Malma, bo właśnie w smaku
podstawowych produktów jest siła przepisu.
Makaron gotujemy w słonej wodzie (al dente). W międzyczasie podsmażamy
skwarki z boczku. Makaron hartujemy, dolewając trochę zimnej wody i
odcedzamy. Odzedzony makaron z powrotem do suchego, ale ciepłego jeszcze
garnka i polewamy wszystko gorącym tłuszczem ze skwarkami, trochę
czarnego pieprzu (można dodać trochę zielonego groszku konserwowego).
Wykładamy na talerz. Pokruszonym twarogiem (taki sprzedawany w papierze,
nie z folii), posypujemy makaron w trakcie jedzenia (posypanie i
zmieszanie całości nie wchodzi w rachubę, bo zrobi sie nieapetyczna
breja). No i wszystko.
Danie wiejskie, wymagające składników bardzo dobrej jakości.
Przepraszam, że o tym wspominam, ale jest z nim tak, jak z kromką chleba
z masłem: kromka dobrego pieczywa z dobrym małem, to nie to samo, co
kromka czegoś, co udaje chleb z podróbką masła.
|