Data: 2001-01-22 18:31:41
Temat: Re: masa marcepanowa
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik EWEL 997 <e...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:94glm0$71t$...@i...cnt.pl...
> Czy znacie moze przepis na zrobienie masy marcepanowej domowymi sposobami?
> pozdrawiam
> Aneta
znalazlam to na www.kulinaria.pl
30 dag migdałów sparzyć wrzątkiem, zdjąć łuski, obsuszyć lekko w ciepłym
piekarniku, po czym przepuścić dwa razy przez maszynkę. Zmielone migdały
utrzeć potem w donicy, dodając 30 dag cukru pudru oraz kieliszek koniaku
(wódki) lub 3 łyżki soku cytrynowego. Utartą masę podgrzewać w rondlu,
ciągle mieszając, aż zacznie odstawać od dna. Zawinąć w wilgotną lnianą
szmatkę i zostawić na trzy dni.
nie wychodzi duza porcja, o bylo przy przepisie na piernik
pozdry
Monika
|