Data: 2001-01-22 20:06:54
Temat: Re: masa marcepanowa
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik EWEL 997 <e...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisa
ł:94glm0$71t$...@i...cnt.pl...
> Czy znacie moze przepis na zrobienie masy marcepanowej domowymi sposobami?
> pozdrawiam
> Aneta
Cześć!!
Znalazłem kilka przepisów z przed stuleci,oto one:
1.Marcepan domowy wyborny : 40 deka słodkich migdałów,40 deka cukru pudru,1/
2 szklanki wody różanej. Na lukier 30 deka cukru, 1 cytryna, 4 łyżki różanej
wody.
40 deka migdałów i 40 deka drobnego cukru utłuc mocno razem na miazgę, polew
ając różaną wodą i uważając, aby masa była jak ciasto.
Wygnieść, położyć na deseczkę, rozciągnąć wałkiem na grubość tylca dużego no
ża, otoczyć wałkiem z tegoż ciasta naokoło, pokarbować nożem i zapiec, posta
wiwszy nad marcepanem blachę na nóżkach z węglami.Skoro rant się zarumieni a
środek zbieleje oblać lukrem, niech postoi godzinę, a potem
ubrać konfiturami.
2.Marcepany portugalskie
20 deka migdałów, 2 białka, 40 deka cukru pudru, 3 deka skórki pomarańczowej
drobno krojonej smażonej w cukrze. Lukier i suche konfitury.
20 deka oczyszczonych utłuc w kamiennym możdzierzu,dodając białko.Skoro
migały będą do połowy utłuczone wsypać 40 deka cukru i skórkę
pomarańczową.Tłuc to wszystko dodając białko,aż
masa stanie sięmiękka i giętka, natenczas wyłożyć ją na stół,
popruszyćcukrem, rozwałkować cienko i wycinać różne figury blaszaną foremką.
Upiec w średnio gorącym piecu i na koniec
polukrować.
UFF !!! Ale się naklepałem. MAm nadzieję, że coś z tego wyjdzie.
pozd alex
|