Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: masa marcepanowa
Date: Mon, 22 Jan 2001 21:06:54 +0100
Organization: InterNetia Telekom
Lines: 32
Message-ID: <94i498$ll9$1@news.internetia.pl>
References: <94glm0$71t$1@i26.cnt.pl>
Reply-To: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl>
NNTP-Posting-Host: as1-224.starogard.dialup.inetia.pl
X-Trace: news.internetia.pl 980194408 22185 62.148.64.224 (22 Jan 2001 20:13:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Jan 2001 20:13:28 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.internetia.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: masa marcepanowa
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41740
Ukryj nagłówki
Użytkownik EWEL 997 <e...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisa
ł:94glm0$71t$...@i...cnt.pl...
> Czy znacie moze przepis na zrobienie masy marcepanowej domowymi sposobami?
> pozdrawiam
> Aneta
Cześć!!
Znalazłem kilka przepisów z przed stuleci,oto one:
1.Marcepan domowy wyborny : 40 deka słodkich migdałów,40 deka cukru pudru,1/
2 szklanki wody różanej. Na lukier 30 deka cukru, 1 cytryna, 4 łyżki różanej
wody.
40 deka migdałów i 40 deka drobnego cukru utłuc mocno razem na miazgę, polew
ając różaną wodą i uważając, aby masa była jak ciasto.
Wygnieść, położyć na deseczkę, rozciągnąć wałkiem na grubość tylca dużego no
ża, otoczyć wałkiem z tegoż ciasta naokoło, pokarbować nożem i zapiec, posta
wiwszy nad marcepanem blachę na nóżkach z węglami.Skoro rant się zarumieni a
środek zbieleje oblać lukrem, niech postoi godzinę, a potem
ubrać konfiturami.
2.Marcepany portugalskie
20 deka migdałów, 2 białka, 40 deka cukru pudru, 3 deka skórki pomarańczowej
drobno krojonej smażonej w cukrze. Lukier i suche konfitury.
20 deka oczyszczonych utłuc w kamiennym możdzierzu,dodając białko.Skoro
migały będą do połowy utłuczone wsypać 40 deka cukru i skórkę
pomarańczową.Tłuc to wszystko dodając białko,aż
masa stanie sięmiękka i giętka, natenczas wyłożyć ją na stół,
popruszyćcukrem, rozwałkować cienko i wycinać różne figury blaszaną foremką.
Upiec w średnio gorącym piecu i na koniec
polukrować.
UFF !!! Ale się naklepałem. MAm nadzieję, że coś z tego wyjdzie.
pozd alex
|