Data: 2003-11-04 14:16:55
Temat: Re: masło
Od: "Robert Wańkowski" <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> napisał w wiadomości
news:bo8akn$il$1@news.onet.pl...
>
> >
> >
> > Takie prawdziwe sklarowanie polega na pozbyciu się wody? Czyli na
> > małym ogiu?
> >
> Chodzi o pozbycie sie pozostałości po mleku, głównie kazeiny.
> Klarowanie masła polega na powolnym ogrzewaniu masła i zbieraniu
> szumowin. Mój sposób to gotowanie masła na malutkim ogniu przez około
> 1,5 godziny. Zanieczyszczenia pozostają w wodzie. po ostygnięciu
> robimy dwie dziurki, wylewamy wodę a czyste maslo przekładamy do
> słoika. Starym sposobem to mi sie czesto przypalało. Wiadomo, komputer
> :-))
>
A tak technicznie; w czym te dziurki zrobić?
Robert
|