Data: 2007-03-29 09:35:03
Temat: Re: mazurek i sernik
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"R@blinka" <r...@o...eu> wrote in message
news:eug0bs$5uv$2@news.onet.pl...
> > Białe pierniczki klasztorne
> >
> > Weź:
> >
> > 40 dkg cukru
> >
> > 8 jaj
> >
> > 5 dkg tłuczonych migdałów
> >
> > 40 dkg mąki pszennej
> >
> >
> >
> > Ucieraj cukier z jajami w jedną stronę przez 2 godziny,
> po czym wsyp
> > mąkę i migdały, ucieraj jeszcze godzinę. Następnie formuj
> przez tutkę z
> > pergaminu podłużne pierniczki na blasze wysypanej mąką.
> Wstaw do
> > piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz
> doglądając, by
> > zanadto nie zżółkły.
> >
> >
> > (i niech ktoś mi powie, że to nie sezon na pierniki :))
>
> Sezon jak sezon. Pisałyście o piernikach to i ja skorzystałam :)
>
> A swoją drogą to wcale się nie dziwię, że trzeba 3 godziny
> ucierać. Nie dość, że jajek kupę to i cukru sporo. Zanim to
> się dobrze ubije i cukier rozpuści, to ręka człowiekowi może
> odpaść. Chyba że, jakimś mikserem, ale który to przetrzyma?
Ja
|