Data: 2007-03-29 09:19:55
Temat: Re: mazurek i sernik
Od: "R@blinka" <r...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Białe pierniczki klasztorne
>
> Weź:
>
> 40 dkg cukru
>
> 8 jaj
>
> 5 dkg tłuczonych migdałów
>
> 40 dkg mąki pszennej
>
>
>
> Ucieraj cukier z jajami w jedną stronę przez 2 godziny,
po czym wsyp
> mąkę i migdały, ucieraj jeszcze godzinę. Następnie formuj
przez tutkę z
> pergaminu podłużne pierniczki na blasze wysypanej mąką.
Wstaw do
> piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz
doglądając, by
> zanadto nie zżółkły.
>
>
> (i niech ktoś mi powie, że to nie sezon na pierniki :))
Sezon jak sezon. Pisałyście o piernikach to i ja skorzystałam :)
A swoją drogą to wcale się nie dziwię, że trzeba 3 godziny
ucierać. Nie dość, że jajek kupę to i cukru sporo. Zanim to
się dobrze ubije i cukier rozpuści, to ręka człowiekowi może
odpaść. Chyba że, jakimś mikserem, ale który to przetrzyma?
|