Data: 2007-03-29 08:56:21
Temat: Re: mazurek i sernik
Od: Kajetana_Kinga aka Słowotok <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "R@blinka" <r...@o...eu> napisał w wiadomości
news:eufuif$5uv$1@news.onet.pl...
> > Takie przepisy też sprzed dwóch,
>> trzech wieków. Najlepszy jest przepis na białe pierniczki klasztorne, które
>> uciera się 3 godziny (jak dla mnie to jest przepis dla sportowców :)).
>
> Te biłae pierniczki zaintrygowały mnie bardzo...
> Czy mogłabyś podać przepis?
>
A proszę bardzo:
Białe pierniczki klasztorne
Weź:
40 dkg cukru
8 jaj
5 dkg tłuczonych migdałów
40 dkg mąki pszennej
Ucieraj cukier z jajami w jedną stronę przez 2 godziny, po czym wsyp mąkę i
migdały, ucieraj jeszcze godzinę. Następnie formuj przez tutkę z pergaminu
podłużne pierniczki na blasze wysypanej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni. Piecz doglądając, by zanadto nie zżółkły.
(i niech ktoś mi powie, że to nie sezon na pierniki :))
Pozdrawiam
K
|