Data: 2002-02-12 21:43:38
Temat: Re: ?mietana-sk?d wiadomo jaka?
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Nomika" <m...@a...net> a écrit dans le message news:
a4b3bl$d96$...@p...acn.pl...
> No wła?nie sk?d wiadomo czy ?mietana jest słodka czy kwa?na? Na opakowaniu
> nie jest to napisane.A w przepisach wręcz przeciwnie: uzyć
słodkiej/kwa?nej
> ?mietany. Ostatnio kupiłam 30% kremówke, która powinna być chyba słodka i
> wyszło mi z niej kwasne rafaello. Przepraszam, je?li pytanie jest naiwne
ale
> naprawdę mnie to nurtuje;)
U nas w ogole nie ma "kwasnej" smietany. Tutejsza "creme fraîche" jest
gesta, a "fleurette" lejka, a "creme double" nie istnieje (no i podobny
podzial : kartoniki vs. pojemniki). Natomiast znajomy hodowca mi wyznal, ze
tutaj sie gesta smietane otrzymuje dorzucajac kilka bakterii do tej lejkiej
smietany.
Wiec ja ubijam smietane i z tej gestej i z tej rzadkiej...
--
Niesz !
|