Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
ws1.ebone.net!news.ebone.net!sunqbc.risq.qc.ca!newspeer.cwnet.com!sjc1.nntp.con
centric.net!newsfeed.concentric.net!newsfeed.ozemail.com.au!ozemail.com.au!not-
for-mail
Reply-To: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
From: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9ss4o4$1j2b$1@pingwin.acn.pl>
Subject: Re: miód
Lines: 28
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2014.211
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2014.211
Message-ID: <HVtI7.731$2Z5.39304@ozemail.com.au>
NNTP-Posting-Host: 1cust116.tnt1.alice-springs.au.da.uu.net
X-Trace: ozemail.com.au 1005742823 210.84.178.116 (Thu, 15 Nov 2001 00:00:23 EST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 15 Nov 2001 00:00:23 EST
Organization: OzEmail Ltd, Australia
Distribution: world
Date: Wed, 14 Nov 2001 22:29:56 +0800
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:81434
Ukryj nagłówki
Marcin Muszynski <m...@a...waw.pl> wrote in message
news:9ss4o4$1j2b$1@pingwin.acn.pl...
> Jaki miód najlepszy (o najlepszych wlasciwosciach) do wszystkiego? Jaka
> powinien miec konsystencje - szklisty i lejacy, czy raczej twardszy i
> matowy. Ja wiem tylko ze powinien byc pszczeli ;). Czy ktos wie na ten
temat
> troche wiecej niz ja?
> pozdrawiam
> EMila
>
Jaki miod (tzn z jakich kwiatow) to rzecz smaku i gustu. Najwazniejsze, zeby
byl cold extracted (nie wiem, jak to bedzie opisane po polsku i czy takie
rozroznienie w miodzie kupnym jest). Jak sie nie da cold extracted, to
polecalabym miod w plastrach, ktore sie odlamuje i wysysa. Wtedy wiesz, ze
nie bylo zadnej obrobki. U nas w Australii pokazal sie niedawno tzw
medihoney, z Nowej Zelandii, piekielnie drogi, ale jest on aktywny
bakteriobojczo i zalecany przy chorobach gardla, wrzodach w buzi, a nawet do
przylozenia na trudnogojace sie rany. Dobrze byloby wiedziec, z jakiego
rejonu tez miod pochodzi (zanieczyszczenie srodowiska itd - lepiej, zeby
bylo 'daleko od szosy'). Nie uzywam duzo miodu, wiec pozwalam sobie na
drogi... :-) - po prostu czasem zjem lyzeczke prosto ze sloika, bo podobno
nie powinno sie podgrzewac go do ponad 40 C - wiec kupowanie miodu z zimnego
wycisku i uzywanie go w herbacie to troche moim zdaniem marnotrawstwo. Ale
moze jak purystka przesadzam. To tyle moje 3 grosze :-)
Ania
|