Data: 2011-03-26 12:04:25
Temat: Re: miód
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 26 Mar 2011 12:27:38 +0100, Zakarm napisał(a):
> W dniu 2011-03-26 12:07, lamia pisze:
>> pewnie wiele osób ma w domu słoik miodu - podajcie producentów miodu,
>> który się poprawnie 'zcuksza'. Dzięki.
>>
>> Sporo ponad rok mam miód (Bihophar, kupiony w sklepach Zatoki (o taki:
>> http://www.niam.pl/ots/produkt/4058-miod_kwiatowy)) i stale jest
>> półpłynny (a na wierzchu ciągle robi się płynna warstwa). 'Trochę'
>> inaczej zachowywał się miód poprzednio zakupiony w Bomi (też w weku -
>> nieststy nie wiem jakiego producenta, najdroższy jaki znalazłam hehe).
>> Żeby nie można było kupić miodu w sklepie, tylko jakieś utwory
>> miodopodobne.. . Szkoda mi 3 dych na cukier i oszustwa.
>
>
> A kto ci powiedzial ze miod powinien sie scukrzyc po roku ?
Bo powinien. Dojzrały miód powinien. Chyba, że jest niedojrzały, czyli
nieodparowany, zebrany zanim będzie poszyty itp - wtedy jest za wodnisty i
się nie scukrza.
>
> Tak sie sklada ze mam w rodzinie kilku pszczelarzy i to zalezy od wielu
> czynnikow czy sie scukrzy po roku czy po 5 latach. Zreszta w beczkach u
> mojego dziadka stoi miod ktory ma ponad 10 lat i sie nie scukrzyl
10 lat i się nie scukrzył??? - Oszustwo 3-)
|