Data: 2011-03-26 14:36:54
Temat: Re: miód
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 26 Mar 2011 14:06:34 +0100, Zakarm napisał(a):
>>>
>>> Tak sie sklada ze mam w rodzinie kilku pszczelarzy i to zalezy od wielu
>>> czynnikow czy sie scukrzy po roku czy po 5 latach. Zreszta w beczkach u
>>> mojego dziadka stoi miod ktory ma ponad 10 lat i sie nie scukrzyl
>>
>> 10 lat i się nie scukrzył??? - Oszustwo 3-)
>
> Jak bedziesz miala mozliwosc to popytaj kogos kto ma duza pasieke i sie
> tym zajmuje. Ja wychowalem sie w rodzinie pszczelarskiej i wiem cos o
> tym wiecej od ciebie. Bo widze i nikt do miodu nie dodaje nic poza woda
> z cukrem a i to mozna wykryc w skupie.
Wychowałam się też w rodzinie pszczelarskiej - ojciec i jego dwaj bracia
wiele lat (do starości) mieli pasieki, ojciec zawsze kilkadziesiąt uli,
wujowie nawet po ponad sto. Wuj był prezesem Związku Pszczelarzy na
województwo. Od dziecka asystowałam ojcu (owszem, czasem niezbyt chętnie)
przy pracy, zwłąszcza przy miodobraniu. Miódi przemiany w nim miałam okazję
obserwaować wiele lat. Teraz mam własne pszczoły. I nikt mi nie wmówi, ze
miód, który się nie scukrza nawet po 10 latach, jest dobry.
Owszem, po wielu latach stania, po uprzednim scukrzeniu w całej masie, na
wierzchu miodu może się utworzyć warstwa półpłynna (na skutek krystalizacji
pod spodem - woda z głębszych warstw jest uwalniana do warstw wyższych),
ale pod spodem ma być miód gęsty, scukrzony. Ot co.
Miód nie scukrzony po długim okresie - to oszustwo. Wszystkie dobre miody
się scukrzają - najdłużej trwa to przy miodzie akacjowym, ale i on się
scukrza - a właściwie KRYSTALIZUJE. Miody KRYSTALIZUJĄ.
Miód w ogóle nie krystalizujący albo ma niedozwolone domieszki chemiczne,
albo jest niedojrzały. I basta!
|