Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!nntp.aster.pl!newsread.aster.pl!not-for-mail
From: JerzyN <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: miód
Date: Mon, 11 Apr 2011 22:21:43 +0200
Organization: Aster Sp. z o.o.
Lines: 53
Message-ID: <invnso$1j86$1@newsread.aster.pl>
References: <1hs3jg8ts8nym$.1ehn3cpvpmyo8$.dlg@40tude.net>
<1...@n...onet.pl>
<in9f9d$2c5$1@node2.news.atman.pl> <ina3e3$2icg$1@newsread.aster.pl>
<frxsvrgnd3lq$.1mchca8xp9c6$.dlg@40tude.net>
<inahqv$sq1$1@newsread.aster.pl>
<1sh0o82nrjgx4$.18yi5hypxndgu.dlg@40tude.net>
<inaij5$1udt$1@newsread.aster.pl>
<uva1mynlxa0u$.1fuzaps67aj3s$.dlg@40tude.net>
<innkls$su9$1@newsread.aster.pl>
<ajb2j4qnyoaj.ts8u1drbbid3$.dlg@40tude.net>
Reply-To: j...@a...net.pl
NNTP-Posting-Host: 65-dzi-7.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsread.aster.pl 1302553304 52486 62.121.98.65 (11 Apr 2011 20:21:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Apr 2011 20:21:44 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.15) Gecko/20110303
Thunderbird/3.1.9
In-Reply-To: <ajb2j4qnyoaj.ts8u1drbbid3$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335700
Ukryj nagłówki
W dniu 2011-04-08 20:56, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 08 Apr 2011 20:37:42 +0200, JerzyN napisał(a):
>
>> W dniu 2011-04-04 12:05, Ikselka pisze:
>>> Dnia Sun, 03 Apr 2011 21:42:29 +0200, JerzyN napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2011-04-03 21:40, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Sun, 03 Apr 2011 21:29:35 +0200, JerzyN napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 2011-04-03 17:46, Ikselka pisze:
>>>>>>> Dnia Sun, 03 Apr 2011 17:23:40 +0200, JerzyN napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> W dniu 2011-04-03 11:39, lamia pisze:
>>>>>>>>>> jaki okres ważności ma miód po jakim czasie nie nadaje się do spożycia??
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> nieskończonosć
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> oczywiście jak wygrzebujesz paluchami albo łyżką z masłem - to o
>>>>>>>>> nieskończoność krócej :]
>>>>>>>>
>>>>>>>> http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/artykuly/200
9_04/artykul_2009_04.html
>>>>>>>
>>>>>>> "Minimalna trwałość dla miodu wynosi 36 miesiący. Termin trwałości
>>>>>>> zaczerpnięty jest z norm."
>>>>>>>
>>>>>>> Mój ojciec miał w beczkach miód 20-letni i starszy. I był bardzo dobry.
>>>>>>
>>>>>> hydroksymetylofurfural
>>>>>> http://www.merck-chemicals.pl/food-analytics/reflect
oquant-hmf-quick-test/c_Bbub.s1OZ_MAAAEqbbUk43t_
>>>>>
>>>>> Niczego paskudnego ojciec z miodem nie robił. Wiem, bo pracowałam z nim
>>>>> przy tym miodzie, kiedy był nalewany. I tak, jak był wlany do beczek, tak
>>>>> stał. Na czarną godzinę, jak mawiał ojciec. Oczywiście od czasu do czasu
>>>>> uszczknął z zapasu, kiedy go uprosił jakiś znajomy, a kiedy miód świeży się
>>>>> kończył. Miód był przez ojca pracowicie wybierany stalową łyżką do słoika -
>>>>> BEZ podgrzewania.
>>>>
>>>> http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/artykuly/200
4_07/artykul_2004_07.html
>>>
>>> Fajnie. I oczywiście, to samo mamy w 20-letnim miodzie pitnym 3-)))
>>
>> Głupiaś jak zwykle.
>
> To chyba kończy dyskusję.
>
>> Tylko w takim zrobionym z 20-letniego miodu.
>
> Plonk.
Diabeł przebrał się w ornat i ogonem na Mszę dzwoni?
--
pozdr. Jerzy
|