Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia mleko i śmietana UHT? Re: mleko i śmietana UHT?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: mleko i śmietana UHT?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anet" <a...@t...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mleko i śmietana UHT?
Date: Thu, 26 Jun 2003 13:45:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <bdemce$r5r$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bdejk3$3ag$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: tsk2.nat.tsk.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1056627918 27835 213.25.176.130 (26 Jun 2003 11:45:18
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 26 Jun 2003 11:45:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161150
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Andrzej Jaroszyk" <t...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:bdejk3$3ag$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Czy śmietana i mleko UHT mają jakieś wady w stosunku do tych, które nie są
> UHT?
> Czy proces UHT polega tylko na gwałtownym podgrzaniu i ochłodzeniu, czy
może
> jeszcze coś się z tym robi?
> Jak długo otwarta śmitanka UHT się nie zważy (producenci podają 48 godzin,
a
> jak to wygląda w praktyce)?
>
> Andrzej

Skrót UHT pochodzi od angielskich słów Ultra High Temperature (ultra wysoka
temperatura). Metoda ta polega na bardzo szybkim podgrzaniu mleka do temp.
135-150o C przez 1-5 s i natychmiastowym schłodzeniu do około 20 oC. Do
produkcji mleka UHT nadaje się tylko surowiec najwyższej jakości. W trakcie
podgrzewania niszczy się wszelkie zanieczyszczenia mikroorganizmami,
drobnoustrojami chorobotwórczymi i przetrwalnikami bakterii, które są obecne
w surowym mleku. Dzięki procesowi UHT można przechowywać mleko w zamkniętym
kartonie do 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Po otworzeniu opakowania
mleko należy wstawić do lodówki. Tak przechowywane nadaje się do spożycia
przez co najmniej 48 godzin.
I w ciągu 48h nic nie powinno sie zważyć tu chodzi raczej o ilośc bakterii
jaka pojawia sie po tym czasie w mleku. Przynajmniej mi się nigdy w tym
czasie nie zwazyło, ani mleko ani śmietana.

Anet


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
26.06 Andrzej Jaroszyk
26.06 walkie!
26.06 Anet
26.06 a...@p...onet.pl
26.06 Agata N.
26.06 Artur Nowacki @ Work
26.06 Barbara Czaplicka
26.06 Agata N.
26.06 Agata N.
26.06 Anet
26.06 Agata N.
26.06 Anet
26.06 Agata N.
26.06 Anet
26.06 Agata N.
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?