Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anet" <a...@t...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mleko i śmietana UHT?
Date: Thu, 26 Jun 2003 13:45:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <bdemce$r5r$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bdejk3$3ag$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: tsk2.nat.tsk.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1056627918 27835 213.25.176.130 (26 Jun 2003 11:45:18
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 26 Jun 2003 11:45:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161150
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Andrzej Jaroszyk" <t...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:bdejk3$3ag$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Czy śmietana i mleko UHT mają jakieś wady w stosunku do tych, które nie są
> UHT?
> Czy proces UHT polega tylko na gwałtownym podgrzaniu i ochłodzeniu, czy
może
> jeszcze coś się z tym robi?
> Jak długo otwarta śmitanka UHT się nie zważy (producenci podają 48 godzin,
a
> jak to wygląda w praktyce)?
>
> Andrzej
Skrót UHT pochodzi od angielskich słów Ultra High Temperature (ultra wysoka
temperatura). Metoda ta polega na bardzo szybkim podgrzaniu mleka do temp.
135-150o C przez 1-5 s i natychmiastowym schłodzeniu do około 20 oC. Do
produkcji mleka UHT nadaje się tylko surowiec najwyższej jakości. W trakcie
podgrzewania niszczy się wszelkie zanieczyszczenia mikroorganizmami,
drobnoustrojami chorobotwórczymi i przetrwalnikami bakterii, które są obecne
w surowym mleku. Dzięki procesowi UHT można przechowywać mleko w zamkniętym
kartonie do 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Po otworzeniu opakowania
mleko należy wstawić do lodówki. Tak przechowywane nadaje się do spożycia
przez co najmniej 48 godzin.
I w ciągu 48h nic nie powinno sie zważyć tu chodzi raczej o ilośc bakterii
jaka pojawia sie po tym czasie w mleku. Przynajmniej mi się nigdy w tym
czasie nie zwazyło, ani mleko ani śmietana.
Anet
|