Data: 2003-06-26 11:45:02
Temat: Re: mleko i śmietana UHT?
Od: "Anet" <a...@t...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Andrzej Jaroszyk" <t...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:bdejk3$3ag$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Czy śmietana i mleko UHT mają jakieś wady w stosunku do tych, które nie są
> UHT?
> Czy proces UHT polega tylko na gwałtownym podgrzaniu i ochłodzeniu, czy
może
> jeszcze coś się z tym robi?
> Jak długo otwarta śmitanka UHT się nie zważy (producenci podają 48 godzin,
a
> jak to wygląda w praktyce)?
>
> Andrzej
Skrót UHT pochodzi od angielskich słów Ultra High Temperature (ultra wysoka
temperatura). Metoda ta polega na bardzo szybkim podgrzaniu mleka do temp.
135-150o C przez 1-5 s i natychmiastowym schłodzeniu do około 20 oC. Do
produkcji mleka UHT nadaje się tylko surowiec najwyższej jakości. W trakcie
podgrzewania niszczy się wszelkie zanieczyszczenia mikroorganizmami,
drobnoustrojami chorobotwórczymi i przetrwalnikami bakterii, które są obecne
w surowym mleku. Dzięki procesowi UHT można przechowywać mleko w zamkniętym
kartonie do 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Po otworzeniu opakowania
mleko należy wstawić do lodówki. Tak przechowywane nadaje się do spożycia
przez co najmniej 48 godzin.
I w ciągu 48h nic nie powinno sie zważyć tu chodzi raczej o ilośc bakterii
jaka pojawia sie po tym czasie w mleku. Przynajmniej mi się nigdy w tym
czasie nie zwazyło, ani mleko ani śmietana.
Anet
|